Последни новини
Home / Гостува ни / Радев: Правителството трябва да има ясна представа как живеят и какво искат българите и да се вслушва в техния глас

Радев: Правителството трябва да има ясна представа как живеят и какво искат българите и да се вслушва в техния глас

Defakto.bg

Президентът и вицепрезидентът участваха в честванията по случай Деня на Европа и отбелязването  на 77 години от края на Втората световна война в Европа.

Днес е ден на почит към малкото останали български ветерани от Втората световна война, към хилядите българи, участвали в нея и към хилядите наши жертви, допринесли с живота си за Обединена Европа, в която живеем днес. Това заяви днес пред журналисти държавният глава.

Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова поднесоха цветя пред Паметника на Незнайния войн в София по случай отбелязването на 77 години от победата над нацизма и в знак на признателност към всички загинали във Втората световна война българи.

Крайно неуместно и нездравословно е да се поставят ултиматуми на България, посочи президентът в отговор на журналистически въпрос за твърденията на външния министър на РСМ Буяр Османи, че до юни има възможност за развитие на отношенията между България и РСМ. Румен Радев припомни, че външният натиск към България е бил още по-голям миналата година, но този натиск „може да се удържа, когато има ясни позиции и те отчитат не само българския интерес, а и истината“. Държавният глава припомни също така, че на две поредни заседания на Европейския съвет като представляващ България е успял както той, така и служебното правителство, да удържат българската позиция относно отварянето на вратата за преговори на РСМ. „Показахме основанията и обяснихме много добре позициите на България и те се възприемат, така че сега просто трябва да се отстоят“, допълни Румен Радев.

Президентът напомни, че става въпрос за нарушаване на правата на човека, за нарушаване на Копенхагенски критерии, за език на омразата, които са несъвместими с европейските принципи и ценности.

Относно енергийната криза, в която страната се намира, Румен Радев подчерта, че българската зависимост от руския газ и петрол е голяма, тъй като през годините не е постигната диверсификация и сега трябва да се търсят решения в интерес на България. „За разлика от други държави в ЕС, българите са най-бедни и енергийно най-бедни и това трябва да се отчита“, посочи още президентът като допълни, че борбата е да не допуснем драстично увеличение на цените на доставките и по възможност те да се запазят същите. В противен случай рисковете са за „чудовищна инфлация, при която хиляди малки и средни структуроопределящи предприятия няма да издържат“. Това означава тежка икономическа и социална криза, с всички последствия, включително и за тези, които управляват в момента, каза президентът.

Най-малкото в момента имаме нужда от нови избори. Българите са изморени от избори“, посочи президентът запитан за възможността от нови предсрочен парламентарен вот. По думите му това е крайна мярка, но над всичко трябва да бъде българският интерес. „Очаквам правителството да има много ясна представа как живеят и какво искат българите и да се вслушва в техния глас“,  коментира държавният глава.

 В отговор на въпрос за коментари на заместник министър-председателя по икономиката и индустрията и министър на икономиката и индустрията относно договори, сключени от служебното правителство за износ на българско оръжие, президентът заяви, че твърденията са некоректни и лесно проверими.

Явно министърът се опитва да избяга от подписа си от разрешителните за износ на оръжия за трети страни, за които знае много добре, че стигат до Украйна„, посочи държавният глава. Президентът напомни, че тук не става въпрос за договори за износ на оръжия, тъй като България не изнася като държава оръжия, а частни фирми. „Важен е подписът в Междуведомствена комисия за експортен контрол и неразпространение на оръжията за масово унищожение, която министърът председателства и с който се разрешава износът на оръжия“, подчерта още президентът Румен Радев.

По-късно пред сградата на президентската институция Румен Радев и Илияна Йотова присъстваха на церемонията по издигане на знамето на Европейския съюз в чест на Деня на Европа. Президентът Радев прие почетния караул на Националната гвардейска част.

About De Fakto

Проверете също

Мария Павлова, зам. главен прокурор ще ръководи общо звено срещу изборни нарушения

  Изпълняващият функциите главен прокурор на Република България Борислав Сарафов, вътрешният министър Калин Стоянов и …

Обреченият избор на 11 – те от професионалната квота на съдии, прокурори и следователи

Миналата седмица Koнcтитyциoнният cъд  отклони искането на бившия главен прокурор Иван Гешев срещу „анулирания“ избор …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

2 × 3 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.