Последни новини
Home / Законът / България и още 12 членки на ЕС са против промяна в правилата на вземане на решения в СЕ

България и още 12 членки на ЕС са против промяна в правилата на вземане на решения в СЕ

Defakto.bg
Урсула фон дер Лайен

13 страни членки на Европейския съюз, сред които и България, се разбунтуваха срещу промяна в правилата на вземане на решения в съюза, предаде Франс прес, цитирана от БНР.

България, Хърватия, Чехия, Дания, Естония, Финландия, Литва, Латвия, Малта, Полша, Румъния, Словения и Швеция направиха общо изявление, в което предупреждават, че ако бъде направено усилие за промяна на договорите на Евросъюза в тази посока, ще бъде изразходвана напразно енергия, която иначе би могла да бъде вложена в справянето с кризите пред съюза – като войната в Украйна.

Става дума за изискването определени решения да се вземат с единодушие в Съвета на Европейския съюз. Едно от предложенията на завършилата едногодишна Конференция за бъдещето на Европа е решенията да се вземат с мнозинство – с гласовете на най-малко 15 от 27-те страни членки, с минимум 65 процента от общото население на Европейския съюз.

Подкрепа за това предложение изказаха френският президент Еманюел Макрон и председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен смята, че  единодушното гласуване в ключови области на политиката на ЕС вече няма смисъл, ако ЕС иска да се движи по-бързо.  „Винаги съм твърдяла, че единодушното гласуване в някои ключови области просто вече няма смисъл, ако искаме да се движим по-бързо. Или че Европа трябва да играе по-голяма роля – например в здравеопазването или отбраната“, каза тя пред Европейския парламент в Страсбург.

 

 

About De Fakto

Проверете също

Над 130 участници в Международна конференция „Стоп на омразата“ се обявиха за толерантност между хората

За мен е чест да открия конференцията „Стоп на речта на омразата“ с организатори Прокуратурата …

В ход е изпълнение на мерките по препоръките на ЕК, отчете Съветът за върховенство на правото

В ход е изпълнение на мерките по отправените от Европейската комисия препоръки с третия годишен …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.