Последни новини
Home / Законът / Гешев поиска имунитета на депутат от „Продължаваме промяната“ за причинена средна телесна повреда

Гешев поиска имунитета на депутат от „Продължаваме промяната“ за причинена средна телесна повреда

Defakto.bg
Депутатът Рена Стефанова от „Продължаваме промяната“.

Главният прокурор е внесъл в деловодството на 47-ото Народно събрание искане за сваляне на имунитета на народния представител Р.С., съобщи прокуратурата.

„На 13.12.2021 г. е образувано досъдебното производство за престъпление по чл. 343а, ал. 1, вр. с чл. 343, ал. 1 б. „б“, пр. 2-ро от Наказателния кодекс. На пешеходна пътека в нарушение на Закона за движение по пътищата Р.С. е ударила пресичаща жена, вследствие на което й е причинила средна телесна повреда“, се казва в съобщение на ПРБ.

В хода на разследването са събрани доказателства, че Р.С. е извършила престъплението, предмет на досъдебното производство. 
С решение на ЦИК от 19.11.2021 г. Р.С. е обявена за народен представител и след полагането на клетва се явява лице с имунитет. В тази връзка досъдебното производство е прието по компетентност от Софийска градска прокуратура.

Проверка в сайта на Народното събрание показва, че на тези инициали отговаря депутатът Рена Стефанова от „Продължаваме промяната“.

Образуваното досъдебно производство е възможно да продължи само с разрешение на Народното събрание или при писменото съгласие на депутатката, тъй като има депутатски имунитет.

Депутатката от „ПП“ обяви, че сама ще се откаже от имунитета си с пост във фейсбук(link is external). Тя описва и ситуацията тогава – закачила с бронята на колата си жена на пешеходна пътека в Русе, помогнала й да стане и лично я откарала в болница.  Стефанова е категорична, че съдейства на разследването и е против да бъде обявявана за виновна преди това да направи съдът.

В началото на февруари т.г., Гешев поиска имунитета на депутат от ДПС, отново заради пътно-транспортно произшествие. Той поиска НС  да даде разрешение за продължаване на наказателното производство срещу Юсеин Вейселов, който е обвиняем за причиняване на смърт по непредпазливост при ПТП.  Разследването срещу него е било спряно от Габровския окръжен съд заради избора му за народен представител след вота на 14 ноември м.г.

About De Fakto

Проверете също

Мария Габриел: Не приемам държавата да бъде поделена между две коалиции за овладяване на съдебна власт и регулаторите

Меморандумът е опит за политическа търговия, прикрита зад привидни лозунги за спазване на принципи Няма …

ОС на Търговската колегия на ВКС постанови тълкувателно решение по въпроси, свързани с арбитражното споразумение

С Тълкувателно решение № 1/2023 г. от 21.02.2024 г. по Тълкувателно дело № 1/2023 г. Общото …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.