Последни новини
Home / Законът / Спецсъдии са подали молби за преназначаване в други съдилища, но само в столицата

Спецсъдии са подали молби за преназначаване в други съдилища, но само в столицата

Defakto.bg

Съдии от спецсъдилищата са поискали да бъдат прехвърлени на работа в други съдилища, но всички те са поискали да останат в София след закриването на спецправосъдието (28 юли).   Заявления за преназначаване вече са подали 12 съдии от специализирания наказателен съд (първа инстанция на спецправосъдието, а това са около половината от магистратите там) и четирима от общо 13 магистрати от апелативния спецсъд (втора инстанция).

Всички те са заявили желание да останат на работа в различни съдилища в София, съобщава  „Сега“, като се позовава на информация от конкурсната комисия към Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет.

12 от магистратите от спецсъда са посочили няколко желания за преназначаване като сред тях са Софийският градски съд (който според промените в закона ще поеме делата на спецсъда), Софийският окръжен съд, Военният съд в София, Административният съд на София-град и Административният съд на София-област. Според информацията от конкурсната комисия на ВСС, най-много съдии са поискали като първо желание градския съд – 7. Ако определените в закона квоти бъдат спазени обаче, няма как всички желаещи да се прехвърлят там, съобщава  „Сега“.

Промените в Закона за съдебната власт, с които бяха закрити спецсъдът и спецпрокуратурата, бяха обнародвани на 26 април. Тъй като според преходните и заключителни разпоредби на закона закриването влиза в сила след 3 месеца, спецправосъдието на практика няма да съществува от 28 юли. Срокът за подаване на заявление за преназначаване на спецсъдии и спецпрокурори е 14 дни и тече от момента на обнародване на промените в закона в Държавен вестник.

Междувременно главният прокурор Иван Гешев сезира Конституционния съд с искане да се произнесе като обяви за противоконституционни част от промените в Закона за съдебната власт. На 17 май КС ще се произнесе по  допустимостта на искането и ако го допусне ще го  разгледа  по същество.

В очакване на произнасянето ВСС вероятно ще спре процедурата по преназначаване на спецсъдиите и спецпрокурорите.

Законът:
В закона е посочено, че съдиите от Специализирания наказателен съд и Апелативния специализиран наказателен съд се преназначават при условията и по реда на чл. 194, ал. 1.
В 14-дневен срок от обнародването на закон съдиите могат да подадат заявление до съдийската колегия на Висшия съдебен съвет, в което да заявят своето желание да бъдат възстановени на длъжността съдия, която са заемали преди назначаването си в Специализирания наказателен съд, съответно Апелативния специализиран наказателен съд.
  В 30-дневен срок от изтичането на предходния 14-дневен срок   съдийската колегия на Висшия съдебен съвет приема решение за разкриване на длъжности на съдии в съдилища, съответни на закриваните в Специализирания наказателен съд и Апелативния специализиран наказателен съд при отчитане на степента на натовареност на съответния съд.
В един съд се преназначават до една четвърт от съдиите от закрития Специализиран наказателен съд и до една трета от съдиите от закрития Апелативен специализиран наказателен съд.
 След изтичането на 30-дневния срок съдийската колегия на Висшия съдебен съвет преназначава съдиите, считано от влизането в сила на този закон.
Решенията на съдийската колегия на Висшия съдебен съвет подлежат на предварително изпълнение.
Същите срокове важат за преназначаване на спецпрокурори и следователи.

 

About De Fakto

Проверете също

Софийска районна прокуратура задържа и обвини актьора Христо Шопов за закана с убийство, ще иска постоянен арест

Актьорът Христо Шопов е обвинен и задържан за 72 часа, съобщи Софийска районна прокуратура. По  …

За първи път президентът Румен Радев ще участва в откриването на Общото събрание на адвокатите от страната

За първи път президентът Румен Радев ще участва в официалното откриване на Общото събрание (ОС …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.