Последни новини
Home / Законът / Министърът Йорданова в Страсбург подписа стратегически документ за борба с киберпрестъпността (обновена)

Министърът Йорданова в Страсбург подписа стратегически документ за борба с киберпрестъпността (обновена)

Defakto.bg
Министър Надежда Йорданова и председателят на Европейската комисия за демокрация чрез право (Венецианската комисия) Джани Букикио. Снимки МП

Министърът е в Страсбург  по повод 30-годишнина от членството на България в Съвета на Европа

Министърът на правосъдието Надежда Йорданова се среща с почетния председател на Европейската комисия за демокрация чрез право (Венецианската комисия) Джани Букикио и със секретаря на комисията Симона Граната – Менгини.

Те обсъдиха сътрудничеството между Венецианската комисия и България в контекста на 30-та годишнина от членството на страната ни в организацията. Йорданова подчерта колко важен инструмент са становищата на Венецианската комисия за намирането на работещи решения по отношение на съдебната реформа.  Акцент беше поставен на бъдещото сътрудничество при изпълнението на Националния план за възстановяване и устойчивост и предстоящите реформи, свързани с върховенството на правото, съобщи правосъдното министерство.

Представителите на Венецианската комисия уточниха,  че ще подкрепят усилията на МП чрез становище по законопроекта в тази връзка възможно най-скоро, след като той бъде изготвен.

Йорданова се срещна още с председателя на Четвърта секция на  Европейския съд по правата на човека и национален съдия Йонко Грозев и със заместник-юридическия секретар на Съда г-н Абел Кампос.

Изтъкнато беше огромното значение, което практиката на ЕСПЧ е оказала върху  националното ни законодателство и тласъка, който решенията на Съда са дали за провеждането на редица, съществени за гражданите на България, реформи.

Йорданова изрази надежда, че влизането в сила на Протокол 15 ще укрепи принципа на субсидиарността и концепцията за свободата на преценка на държавите членки и посочи, че това ще въздейства на националните съдилища да прилагат стандартите на Конвенцията по най-ефективен и справедлив начин.

Представителите на Съда окуражиха плановете на министерството за реформи и подчертаха, че прякото прилагане на Конвенцията трябва да бъде приветствано. Обсъдени бяха въпроси от взаимен интерес, като новите стратегии за разглеждане на жалбите и съкратените решения на Съда – процедура, която е все още в тестов период.

По-късно през деня министър Йорданова подписа Допълнителния протокол към  Конвенцията за престъпления в кибернетичното пространство на Съвета на Европа по време на Международна конференция в Страсбург.

Подобряването на трансграничния достъп до електронни доказателства е въпрос от голямо значение за наказателното производство. Повече от 80% от всички наказателни производства изискват събиране на електронни доказателства. В значителен брой случаи такива данни са необходими, за да помогнат правоприлагащите и съдебните органи да доведат усилията си до успешен резултат“, заяви министър Йорданова пред международния форум днес.

Тя допълни, че статистическите данни показват, че повече от половината от всички разследвания се нуждаят от трансграничен достъп до електронни доказателства.

„Интернет създаде условия за избягване от правосъдието. Консолидиран отговор се очаква дълго от нашите съдебни и правоприлагащи колеги за пряко и експедитивно сътрудничество между тях и доставчиците на услуги“, каза Йорданова. В словото си тя подчерта, че една трета от държавите, ратифицирали Конвенцията, са от всички континенти, не само от Европа.

Протоколът цели подобряване на сътрудничеството между съдебните органи във връзка със събирането и достъпа до електронни доказателства за целите на наказателния процес и създава по-голяма правна сигурност по отношение на условията, при които доставчиците на услуги могат да отговарят на непосредствени искания за предоставяне на данни.

Прякото сътрудничество с доставчиците на услуги се изразява в два типа мерки: предоставяне на информация за регистрация на име на домейн и на данни за абонати на услуги. Същевременно, Протоколът включва и разпоредби от традиционен тип за оказване на сътрудничество между компетентните органи на договарящите страни. По този ред ще се прилагат две процедури – за изпълнение на заповед за бързо предоставяне на данни за абоната и на трафични данни, както и специална процедура за бързо разкриване на съхранени компютърни данни в спешни случаи.

По рано  министър Йорданова подписа и Протокол за заплащане на доброволни вноски от страна на  България в полза на Венецианската комисия и Европейския съд по правата на човека.

 

 

 

 

About De Fakto

Проверете също

ВСС избира измежду петима кандидати, национален член, негов заместник и помощник в Евроюст

Висшият съдебен съвет предстои да избере национален член от България в Агенцията на Европейския съюз …

Минчо Спасов призова Иван Гешев и заместници да свалят имунитета си и да докажат пред съда, че не са го клеветили

Адвокат Минчо Спасов призова главния прокурор Иван Гешев и заместниците му да свалят имунитета си …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.