Последни новини
Home / Законът / На първо четене: Парламентът прие закона за събиране на вземания от колекторските фирми

На първо четене: Парламентът прие закона за събиране на вземания от колекторските фирми

Defakto.bg

След множество  критики парламенът одобри на първо четене проектозакона  за събиране на вземания по потребителски договори, популярен като закона  колекторските фирми, внесен от икономическото министерство. Вицепремиерът Корнелия Нинова представи  и защити проекта в пленарна зала.

С него се предвижда да се създаде регистър на събирачите на дългове, който да се поддържа от икономическото министерство.   За целта ще бъдат разписани конкретни правила и ограничения, с които ще им бъде забранено да упражняват натиск над потребителите при изпълняване на дейността си.  За да бъдат вписани в регистъра, те ще трябва да имат капитал минимум 500 хил. лв., както и сключена застраховка „Професионална отговорност“. По подобие на охранителине, служителите и мениджърите на колекторските компании  ще трябва да са с чисто съдебно минало. Правилата ще важат както за дружествата, които изкупуват пакети с необслужвани вземания, така и за тези, които събират задължения от името на първоначалните кредитори.

Първоначалният кредитор ще бъде длъжен  да уведоми потребителя, преди да прехвърли задълженията му на дружество за събиране на вземания. Посочено е, че  изискваната от длъжника сума няма да може да бъде по-голяма от дължимото според договора с първоначалния кредитор.

Всяко регистрирано дружество ще получава удостоверение за извършване на дейност.

Събирачите на вземанията ще бъдат задължени да пазят пет години договорите на длъжниците, а прехвърлянето на вземания на друга фирма ще става само след писмено уведомление на длъжника и в размера на вземането плюс законната лихва.

Забраняват се практики за оказване на принуда и тормоз, подчерта вицепремиерът Корнелия Нинова:

Отсега нататък могат да звънят само до 8.00 часа вечерта и само от 7.00 сутринта. Не може да се лепи на входа на блока ви, не може да се ходи при работодателя ви да го натискат„.

Традиционно остри изказвания бяха отправени от ГЕРБ – СДС.  Дани Каназирева  като „пълна лъжа“. „Вие защитавате с този законопроект една много, много малка част от задълженията, които се прехвърлят. Извън обхвата на този закон вие сте оставили най-големите задължения – банковите, ипотечните, потребителските, бързите кредити и всичко останало, което оформя над 70 процента от задълженията, които се препродават от колекторски фирми„, каза тя.

Вицепремиерът отвърна, че Каназирева, че въобще не е прочела проекта, тъй като той бил посветен основно на уреждането на бързите и потребителските кредити. И заяви, че очаква от депутатите да се погрижат банките да залегнат в законовите текстове.

От „Възраждане“ оцениха положително присъствието на вицепремиера в зала, но изказаха становище, че проектозаконът не защитава пълноценно длъжниците и не урежда дейността на колекторските фирми. Настояха да се работи за приемането на закон за фалита на физическите лица.

ИТН подкрепя законопроекта, въпреки, че  му липсвала прецизност

Ива Митева от ИТН заяви, че партията й ще подкрепи законопроекта, но смята, че предмета на закона не е ясно определен. Бързите кредити са залегнали в него, но това се разбира едва след тълкуване на текстовете, каза тя.

По нейно предложение депутатите отпуснаха максималния срок за предложения между първо и второ четене – 28 дни, за да бъдат изчистени всички спорни моменти в проекта.  Трябва да се изясни предметът на закона и да се запише изрично, че в обхвата му влизат също банковите и небанковите институцииКакто и да се помисли сериозно дали в него трябва да залегнат битовите и комуналните задължения, които са особено притеснителни за гражданите, отбеляза тя.

Филип Попов(БСП) защити законопроекта, като отбеляза, че той все пак е предложен. „Защо след десете години управление на ГЕРБ такъв законопроект не е приет“, обърна се той с въпрос към депутатите от ГЕРБ.

От ПП напомниха на бившите управляващи, че през 2020 г. Българската банка за развитие скандално отпусна кредит в размер на 75 млн. лв. именно на колекторска фирма.

ДБ и ДПС не взеха отношение по законопроекта.  От ДПС и „Възраждане“ се въздържаха при гласуването. Депутатите от ГЕРБ-СДС въобще не участваха във вота, освен един човек, който също се въздържа.

 

About De Fakto

Проверете също

Софийска районна прокуратура задържа и обвини актьора Христо Шопов за закана с убийство, ще иска постоянен арест

Актьорът Христо Шопов е обвинен и задържан за 72 часа, съобщи Софийска районна прокуратура. По  …

За първи път президентът Румен Радев ще участва в откриването на Общото събрание на адвокатите от страната

За първи път президентът Румен Радев ще участва в официалното откриване на Общото събрание (ОС …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.