Последни новини
Home / Законът / Във Виена се провежда 13-та среща на прокурори от Мрежата NADAL за сътрудничесто срещу престъпността

Във Виена се провежда 13-та среща на прокурори от Мрежата NADAL за сътрудничесто срещу престъпността

Defakto.bg

 

Във Виена се провежда  XIII-та годишна среща на членовете на Мрежата на прокурорите и еквивалентни институции към върховните съдилища на държавите членки на ЕС (NADAL), съобщава държавното управление. От българска страна във форума участва Десислава Пиронева, зам. главен прокурорпри Върховна административна прокуратура.

Участници във форума са главни прокурори и ръководители на еквиваленти прокурорски институции на държавите членки на ЕС (Белгия, Дания, Естония, Финландия, Франция, Германия, Унгария, Ирландия, Люксембург, Малта, Полша, Румъния, Словения, Испания, Швеция) и главните прокурори на партньорски държави (Албания, Молдова, Лихтенщайн, Сърбия, Великобритания и Уелс). На срещата присъстваха също европейският главен прокурор г-жа Лаура Кьовеши и президентите на Международната асоциация на прокурорите и Евроджъст, представители на австрийските съд и прокуратура.
В първия ден от събитието основният акцент е поставен върху съвместната работа на членовете на Мрежата NADAL с Европейската прокуратура.

Лаура Кьовеши представи обобщение на работата на Европейската прокуратура за едногодишния период от нейното създаване.  Според нея Европейската прокуратура е доказала необходимостта от функционирането си – за кратък период е успяла да се утвърди като наднационална структура за сътрудничество в разследвания на престъпления, засягащи финансовите интереси на ЕС. Европейският главен прокурор отбеляза и необходимостта от преодоляване на проблеми, свързани с ефективното и ефикасно водене на разследвания от компетентността на Европейската прокуратура и предприемането на стъпки от страна на националните органи за създаване на нужните условия в държавите членки за обезпечаване работата на Европейската прокуратура.

Работната програма на тазгодишната среща на NADAL се концентрира основно върху заложените цели по време на XII-ата Годишна среща на членовете на Мрежата през 2019 г. в гр. Талин, Естония – разширяване на членовете в организацията чрез включването на повече заинтересованистрани, дискусия относно бъдещи инициативи за по-ефективно сътрудничество между прокурорските институции и преодоляване на предизвикателствата, произтичащи от различията в националните законодателства на държавите членки на ЕС.

Участниците подчертават, че  основополагащо за постигане на тези цели е полагането на усилия на национално ниво за гарантиране независимостта, както на съдебната система като цяло, така и на прокурорите в частност, с оглед постигане на еланата ефективност и ефикасност в наказателното преследване.

  Целта на Мрежата от прокурори или еквивалентни институции към върховните съдилища на държавите членки на ЕС е да създаде възможност за обмяна на опит между представители на висшите прокурори на държавите членки на Европейския съюз. За тази цел се  провеждат редовни конференции за обсъждане на актуални въпроси на наказателното правосъдие от надрегионално значение.
Популярното име на Мрежата „NADAL“ е в чест на бившия френски главен прокурор и основател на Мрежата през 2008 г. във Виена, Австрия – г-н Жан-Луи Надал. По негова инициатива е проведена учредителна конференция на 6 февруари 2009 г. в Париж. За периода от създаването си в рамките на NADAL е изградено успешно сътрудничество между членовете на Мрежата в духа на европейските ценности и споделени цели за противодействие на престъпността и постигане на високо чувство на справедливост у европейските граждани.

About De Fakto

Проверете също

Агенцията по вписванията: Руската църква е на руското посолство. МП: не сме компетентни да оповестяваме чии храмът

Руската църква е собственост на руското посолство. Това съобщиха от Агенцията по вписванията след запитване …

Задържаният с подкуп съдия от Търговище е временно отстранен от длъжност

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) отстрани временно от длъжност съдията от Окръжен съд …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

20 + four =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.