Последни новини
Home / Законът / Гешев даде знак, че прокуратурата „ще влезе в правомощията си срещу езика на омразата“ от трибуната на парламента

Гешев даде знак, че прокуратурата „ще влезе в правомощията си срещу езика на омразата“ от трибуната на парламента

Defakto.bg

Главният прокурор Иван Гешев и ръководството на прокуратурата остро осъждат използването на езика на омразата особено, когато това се случва от парламентарната трибуна.  Призоваваме политическите лица с имунитет да не нарушават основни европейски принципи и да не отправят обидни квалификации, основаващи се на дискриминационни елементи. 

Това се казва на в позиция на ПРБ, публикувана на фейсбук страницата на държавното обвинение, в която сочи, че прокуратурата винаги е подкрепяла правото на протест и свободно изразяване на българските граждани.

Без да са посочени конкретни изказвания,  прокуратурата  дава знак, че „занапред безкомпромисно  ще изпълнява своите правомощия„, особено в  „момент на военни действия близо до държавната граница“.

По-рано в петък премиерът Кирил Петков в парламента уличи безусловно руският президент в корупция. Според Петков “ на всички партньори в ЕС и НАТО стана ясно, че един от основните инструменти на руската външна политика и по-специално на режима на Путин е използването на корупция. През корупцията този режим успява на влияе на чужди правителства и голяма част от тази корупция минава през енергийни проекти„.

Когато една страна реши да построи Руски поток през българска територия и похарчим 3 милиарда от нашите пари, на всички нас, тогава ясно се вижда, че има някаква друга причина и когато се видя дори „Рейндж ровър“-ът, който е паркиран в гаража на колегите от ГЕРБ, се вижда как тази връзка е абсолютно свързана„, добави той като на практика обвини ГЕРБ, като участник в корупционни схеми в енергетиката, свързани с Русия.    „И за съжаление всички, които са били от тази корупционна схема, всички наши партньори го виждат и обявяват, че този вид проекти са част от чуждо влияние“, заяви  Петков.
После отбеляза и Делян Пеевски. В отговор на въпроса от ДПС,  Кирил Петков напомни закона „Магнитски“, по който САЩ санкционираха Пеевски. „Когато се срещнах с US Treasury, те споделиха, че „Магнитски“, като прилагане в чужда държава, е най-мащабният в България до този момент. Разбира се, един от тримата човека по „Магнитски“ е Делян Пеевски. В US Treasury казаха специално името на г-н Делян Пеевски, който е в този лист“, каза премиерът.
            Възможно е изказването на Петков да не е в пряка връзка с изявлението на прокуратурата, но това не и изключено.
Както  не е изключено да са визирани и протестите, организирани от партия  „Възраждане“, които пък минават за прорусофилски.
     Друг възможен  повод може да е изявлението  от 11 май на председателя на „Възраждане“ Костадин Костадинов, който от трибуната на Народното събрание сбърка името на вицепрезидента на САЩ Камала Харис. Нарече я „Камила Харис“ и след като председателят на НС Никола Минчев  му обърна внимание, че името е друго, Костадинов отвърна: „Какво беше то? Камала? Бъркам ги животинските имена понякога.
Цялото многозначтелното становище на прокуратурата:
     Главният прокурор Иван Гешев и ръководството на прокуратурата остро осъждат използването на езика на омразата особено, когато това се случва от парламентарната трибуна. Призоваваме политическите лица с имунитет да не нарушават основни европейски принципи и да не отправят обидни квалификации, основаващи се на дискриминационни елементи. Още преди месеци Прокуратурата на Република България представи експертни предложения за законодателни промени за осигуряване на всеобхватна наказателноправна защита при използване на език на омразата, основан на раса, народност, етническа принадлежност, религия, политически убеждения и полова идентичност.
❗️Прокуратурата винаги е подкрепяла и ще продължи да подкрепя правото на протест и свободно изразяване на българските граждани, в това число и политиците, но не и, когато по този начин се засяга неприкосновеността на личността. Нарушаването на обществения ред и извършването на провокации, в момент на военни действия близо до държавната граница, са ясен знак за прокарване на зловредно чуждо влияние, прикрито зад изразяване на националистически възгледи от представители на политически партии. Прокуратурата многократно е доказвала, че противодейства и ще противодейства на всеки опит за налагане на чужди интереси.
❗️Призоваваме към спазване добрия тон в гражданското общество, отговорност за което носят най-вече представителите на трите власти в държавата, призвани да бъдат пазители на демократичните ценности и свободи. В демократичното общество зад всяко гарантирано от закона право стои съответно задължение.
❗️Прокуратурата и занапред ще подхожда принципно и безкомпромисно като ще изпълнява своите правомощия, когато са налице данни и/или доказателства за извършени престъпления, включително и от народни представители.

About De Fakto

Проверете също

Петчленен състав на ВАС окончателно отхвърли жалби срещу наредбата за наркотичните вещества

   Петчленен състав на Върховния административен съд остави в сила решение от 06.04.2022 г. по …

Крум Зарков в Брюксел: Питаха ме основно за главния прокурор и неговата позиция по конституционния ни ред

  В последните три месеца България е отнела 12 „златни“ паспорта, за други пет процедурата …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.