Последни новини
Home / Законът / Конституционният съд на Колумбия разреши асистираното самоубийство

Конституционният съд на Колумбия разреши асистираното самоубийство

Defakto.bg

Конституционният съд на Колумбия разреши асистираното самоубийство, съобщи Франс прес.

Лекар, който помага на човек, изпаднал в състояние на силно страдание или тежко заболяване и решил да се избави от собствения си живот, действа в рамките на конституцията„, постанови съдът. С гласовете на шестима съдии срещу трима съдът отмени текст от Наказателния кодекс, който предвиждаше наказание от 12 до 36 месеца за всяко лице, което оказва помощ при самоубийство.

По този начин Колумбия, където евтаназията е законна от 1997 г., става първата страна в Латинска Америка, която разрешава асистирано самоубийство на пациенти, страдащи от тежко или неизлечимо заболяване: пациентът вече да приема продукти под надзора на лекар, за да прекрати живота си, цитира БТА.

През 2020 г. Германският КС обяви, че хората имат „право на самоопределена смърт“, а  решението бе определено като победа за неизлечимо болни пациенти, лекари и организации, предлагащи евтаназия, които заведоха иск срещу забраната на професионално асистираните самоубийства.

Съдия Андреас Воскухле от Федералния конституционен съд в Карлсруе заяви, че правото на самоопределена смърт включва „свободата да си отнемеш живота и да потърсиш помощ за това“.

Конституционният съд  подчерта, че законодателите имат „широк спектър“ от възможности за регулиране на асистираните самоубийства, например чрез задължителни периоди на изчакване или чрез въвеждане на стандарти за защита на потребителите.

Тогава в съвместно изявление Германската епископска конференция и Евангелската църква на Германия обявиха,  че възрастните или болни хора ще почувстват „вътрешен или външен натиск“, за да се възползват от услугите за асистирани самоубийства.

Въпросът е особено чувствителен в Германия и защото по времето на Втората световна война нацистите използват термина „евтаназия“, за да избият около 200 000 хора с увреждания, коментират наблюдатели.

Евтаназията е официално законна само в три държави от Европейския съюз – Холандия, Белгия и Люксембург. Асистираните самоубийства са регламентирани и в Швейцария, както и в американските щати Върмонт, Орегон и Вашингтон.

 

About De Fakto

Проверете също

Прокуратурата не се яви по делото срещу К. Костадинов, образувано за заблуждаващи твърдения

Представител на прокуратурата не се яви  в Софийския районен съд за наказателното дело срещу лидера …

За икономии: Сарафов предлага военното обвинение да отиде в сградата на „Черковна“, а бившите спецпрокурори – на „Позитано“ 24а

Борислав Сарафов внесе предложение до Пленума на  Висшия съдебен съвет да бъдат преразпределени ползваните имоти …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

12 + 14 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.