Последни новини
Home / Законът / Съветът на Европа ще подкрепи усилията на Министерство на правосъдието за ефективна съдебна реформа

Съветът на Европа ще подкрепи усилията на Министерство на правосъдието за ефективна съдебна реформа

Defakto.bg

Министър Йорданова проведе срещи с Генералния секретар на Съвета на Европа Мария Бурич и с Директора на дирекция „Права на човека и върховенство на правото“, Христос Джамакопулус в Страсбур.

Обсъдени бяха текущото и бъдещо сътрудничество при задълбочаване на съдебната реформа в България в съответствие с препоръките на СЕ по отношение изпълнение на решенията на ЕСПЧ, препоръките на Групата държави срещу корупцията (GRECO) и Венецианската Комисия за демокрация чрез право.

Очертана беше важната роля на дигитализацията на правосъдието и работата на Комисията на СЕ за ефективност на правосъдието (CEPEJ) в тази област с оглед улесняване на достъпа до правосъдие на гражданите.

Генералният секретар Мария Бурич изрази благодарност към България за подкрепата, която оказва в процеса на популяризиране и ефективното прилагане на Втория допълнителен протокол на Конвенцията за престъпленията в кибернетичното пространство.

Националният план за въстановяване и устойчивост в контекста на изпълнение на групите дела „Колеви“ и „С.З“ беше акцент по време на срещата на министър Йорданова с директора на дирекция „Права на човека и върховенство на правото“, Христос Джамакопулус.

Министър Йорданова запозна  Джакумопулос с плана на работната група, сформирана в Министерство на правосъдието, под ръководството на заместник-министър Емил Дечев във връзка с изпълнението на делата.

В двудневно работно посещение в Съвета на Европа в Страсбург в делегацията, водена от министър Йорданова, участие взеха заместник-министър Емил Дечев, Петър Рашков, пълномощен министър, представител на Министерството на правосъдието в ППРБЕС, директорът на дирекция „Процесуално представителство на Република България пред Европейския съд по правата на човека“ Милена Коцева и Мария Димитрова, правителствен агент.

 

 

About De Fakto

Проверете също

Петчленен състав на ВАС окончателно отхвърли жалби срещу наредбата за наркотичните вещества

   Петчленен състав на Върховния административен съд остави в сила решение от 06.04.2022 г. по …

Крум Зарков в Брюксел: Питаха ме основно за главния прокурор и неговата позиция по конституционния ни ред

  В последните три месеца България е отнела 12 „златни“ паспорта, за други пет процедурата …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.