Последни новини
Home / Законът / Шефове на столични съдилища алармираха ВСС за проблеми по прехвърлянето на дела и активи от спецправосъдието

Шефове на столични съдилища алармираха ВСС за проблеми по прехвърлянето на дела и активи от спецправосъдието

Defakto.bg

 

За проблем по прехвърляне на висящите производства пред специализираното правосъдие алармираха  в четвъртък шефове на столичните съдилища Пленума на ВСС.  Според председателите на Апелативния специализиран наказателен съд – Мариета Райковска, на Специализирания наказателен съд – Георги Ушев, и .ф. административния ръководител на Апелативен съд – София Даниела Дончева и шефът на Софийски градски съд Алексей Трифонов, има законодателни проблеми по прилагането на ЗСВ. Наред с това  Единната информационна система на съдилищата (ЕИСС) не позволява висящите дела да бъдат прехвърлени в Софийския градски съд (СГС) и довършени от него.

Шефовете посочиха, че към 29.04.2022 г. в СпНС на производство са 203 бр. наказателни дела в приблизителен обем от 13 000 тома, като по 135 от тях е даден ход на разпоредителното заседание, а броят на делата в регистратура „секретно деловодство“ е около 20 000 бр.  В момент в Единната информационна система на съдилищата не съществува възможност за прехвърляне на висящи дела от един в друг съд, без прекратителен акт.

Даниела Дончева и Алексей Трифонов посочиха  кадрови и организационни въпроси, свързани с преназначаването на магистратите и съдебни служители, мандата на съдебните заседатели по делата на специализираните съдилища, затрудненията, свързани със сградния фонд и други.  Според Дончева и  Трифонов в Съдебната палата няма място  не само за делата, но и за магистратите и служителите, които ще бъдат прехвърлени в САС и СГС.

Трифонов очерта  кадрови проблем пък свързан с дублиране на длъжности –  в СГС има главен счетоводител, но там предстои да бъде преназначен и главният счетоводител на СНС.

Поставен бе въпросът за необходимостта от доработка на ЕИСС с уточнението, че ще бъдат необходими минимум 3 месеца, а прогнозната цена е около 1 млн. лв.  Гергана Мутафова от ВСС заяви, че очевидно ще се наложи надграждане не само на ЕИСС, но и на редица други системи – тази за противодействие на престъпността, на Единния портал за електронно правосъдие, на тази, в която се публикуват съдебните актове и на други. Но това няма как да стане в рамките на трите месеца до влизането в сила на разпоредбите в ЗСВ, с които се закриват спецсъдилищата.

Подобно мнение изрази и председателят на Върховния административен съд (ВАС) Георги Чолаков. Според него в следващите два месеца ВСС ще се занимава с всякакви въпроси, свързани със закриването на спецсъдилищата. Според него действително най-големият проблем е ЕИСС.  „Нямаме доработка, какво правим с висящите дела. Дело започва в специализирания съд, извършени са редица действия и в един момент трябва да се преобразува в СГС. ЕИСС няма такава функционалност – да се запазят тези действия, само трябва да има прекратително определение“, отбеляза той.

Магистратите изложиха проблеми, свързани със сроковете и правосубектността при предаването на делата и веществените доказателства на окръжните съдилища, съобразно местната и родова подсъдност, физическото прехвърляне на висящите дела, на съответните пасиви и активи на специализираните съдилища на СГС и АС – София, в 7-дневния срок след фактическото закриване на специализираните органи на 28.07.2022 г.

Главният прокурор Иван Гешев, който оспори пред КС закриването на спецправосъдието, използва ситуацията, за да обяви промените като „правен хаос“ и „трагедия“. Според него,  Пленумът на ВСС не може да реши почти никаква част от посочените проблеми.

Зам.-министърът на правосъдието Юлия Ковачева, каза:   „Залегналият в закона тримесечен срок има за цел да създаде възможност за организация на работата на закриващите и приемащите съдилища, в който период от време да има възможност да се прецени къде да отидат делата, да се отделят тези, които ще отидат в СГС и останалите производства и след като се извърши тази организационна и правна работа, с факта на закриване на съдилищата делата да отидат в съответния компетентен съд. Независимо какъв ще е срокът и дали законодателят ще го удължи с още три месеца, не е възможно делата да се прехвърлят в друг съд, след като има действащ съд. Едва след закриването на специализираните съдилища, делата се изпращат по компетентност в съдилищата по правилата за местната и родова подсъдност.

Тя напомни, че делата се изпращат по компетентност с определение на съдията докладчик. В случая това трябва да стане в  последния ден от съществуването на спецструктурите. „Няма как делата да бъдат изпращани преди изтичането на срока, независимо колко дълъг ще бъде той“, каза тя. И допълни, че седемдневният срок има за цел, след като са решени въпросите за подсъдността, делата физически да бъдат изпратени на компетентните съдилища.

Финално Пленумът на Висшия съдебен съвет взе решение да изпрати на Министерски съвет, на министъра на правосъдието, както и на всички парламентарно представени партии пълния стенографски протокол от проведеното заседанието, в частта за дискусията заедно с  писмото от председателите на Апелативния специализиран наказателен съд и Специализирания наказателен съд за проблемите.

На ресорните комисии към Пленума на ВСС, Съдийската и Прокурорската бе възложено в най-кратки срокове да изготвят доклади за предприемане на действия по поставените въпроси, които да бъдат внесени за обсъждане в заседания на Пленума и колегиите.

Законът

След закриването на Специализирания наказателен съд първоинстанционните наказателни дела, по които е даден ход на съдебното следствие, стават подсъдни на Софийския градски съд и разглеждането им продължава от съдебния състав, провел заседанието, прие парламентарната комисия.  Съдиите от съдебния състав, разгледали първоинстанционните наказателни дела, по които е постановена присъда, когато не са преназначени в Софийския градски съд, ще се командироват за обявяване на мотивите към присъдата.

Heпpиĸлючилитe дo влизaнeтo в cилa нa тoзи зaĸoн пpoизвoдcтвa пpeд Aпeлaтивния cпeциaлизиpaн нaĸaзaтeлeн cъд, пo ĸoитo нe e пpoвeдeнo paзпopeдитeлнo зaceдaниe, ce изпpaщaт пo пoдcъднocт нa cъoтвeтнитe aпeлaтивни cъдилищa в 7-днeвeн cpoĸ oт влизaнeтo в cилa нa тoзи зaĸoн.
Heпpиĸлючилитe дo влизaнeтo в cилa нa тoзи зaĸoн пpoизвoдcтвa пpeд Aпeлaтивния cпeциaлизиpaн нaĸaзaтeлeн cъд, пo ĸoитo e пpoвeдeнo paзпopeдитeлнo зaceдaниe, cтaвaт пoдcъдни нa Coфийcĸия aпeлaтивeн cъд и paзглeждaнeтo им пpoдължaвa oт cъдeбния cъcтaв, пpoвeл зaceдaниeтo.
Cъдиитe oт cъдeбнитe cъcтaви, ĸoитo нe ca пpeнaзнaчeни в Coфийcĸия aпeлaтивeн cъд, ce ĸoмaндиpoвaт зa yчacтиe в paзглeждaнeтo нa дeлaтa дo пpиĸлючвaнe нa пpoизвoдcтвaтa пo тяx.
Aдминиcтpaтивнитe pъĸoвoдитeли нa зaĸpититe и нa пpиeмaщитe opгaни нa cъдeбнaтa влacт cъздaвaт opгaнизaция зa пpeдaвaнeтo и пpиeмaнeтo нa нeпpиĸлючилитe и нa пpиĸлючилитe дeлa, пpeпиcĸи и apxивa, e пocoчeнo в зaĸoнa.
Cпopeд пpexoднитe и зaĸлючитeлни paзпopeдби нa зaĸoнa cпeцcтpyĸтypитe  пpecтaвaт  дa cъщecтвyвaт тpи мeceцa cлeд oбнapoдвaнeтo – 28 юли т.г.

 

 

About De Fakto

Проверете също

ВАС отмени наредбата за безвъзмездна финансова помощ по мярка „Разнообразяване към неземеделски дейности“ от ПРСР

Върховният административен съд отмени Наредба № 30 от 11.08.2008 г. за условията и реда за …

ВСС пита „Сиела – Норма“ за пазарната стойност на машините, ако бъдат одобрени за избора на нов съдебен съвет

ВСС гласува да се отправи запитване за прогнозната  пазарната  стойност на машините,  ако се приеме, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

4 × 1 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.