Последни новини
Home / Законът / Организация на прокурорите изразява изненада и тревога от закриването на спецправосъдието у нас

Организация на прокурорите изразява изненада и тревога от закриването на спецправосъдието у нас

Defakto.bg

В специална декларация, Постоянната конференция на прокурорите, занимаващи се с организирана корупция и престъпност, в декларация е изразила тревога, че закриването на специализираните съд и прокуратура ще затрудни работата срещу трансграничните престъпни групи.  Това съобщи държавното обвинение, а по-късно позицията на организацията, която обединява 12 държави, беше оповестена  от ръководителя на спецпрокуратурата Валентина Маджарова.  Тя прогнозира правен хаос и пълна неяснота какво ще се случи с разследванията и делата след 28 юли, когато спецструктурите трябва да престанат да съществуват:

По делата, освен обвиняеми и подсъдими лица, в много от случаите има и пострадали! Нека да помислим и за тези хора! Вече се създава напрежение и у тях с тази правна несигурност какво ще стане, от кога ще стане, кой в този вакуумен период, защото такъв безспорно ще си създаде, ще ги защити. Никой няма интерес от такива катаклизми, от такива сътресения! Не мога да кажа какво ще се случи наистина, но за мен, хаос ще има!

Декларацията на Постоянната конференция на прокурорите от 12 държави ще бъде изпратена на европейските институции и Конституционния съд на Република България, се казва в съобщението на ПРБ.

От прокуратурата предлагат част от изказванията на участници в Осмата среща на Постоянната конференция на прокурорите, работещи срещу организираната престъпност, проведена на 28.04.2022 г. на тема закриването на специализираното правосъдие в България.

 

Италия:

Закриването на Специализираната прокуратура в България води до отслабване на борбата с организираната престъпност не само в държавата, но и в цялата наша мрежа. Заедно изминахме път, който доказа, че специализацията в работата е от изключително значение – и за България, като страна е на пътя на престъпни трансгранични канали, и за всички нас. Това е огромна стъпка назад в борбата с организираната престъпност, която е недопустима за страна-членка на ЕС. Като пионери в създаването и работата на подобни специализирани институции, си даваме ясна сметка за това.

За нас е ясно, че не можем да се произнасяме за политическо решение на българския парламент, но трябва на висок глас да изразим позицията си.

 

Албания:

Невероятно е случващото се в България. Специализацията в работата срещу организираната престъпност е нещо необходимо, но и нещо което се постига трудно – с големи инвестиции, с много усилия и трупане на опит… Съгласни сме с констатациите на този форум, че е необходимо да изразим позицията си в декларация, с която да поискаме да се спре закриването на българската Специализирана прокуратура.

Босна и Херцеговина:

Изненадващ факт е, че изпълнителната власт е стигнала до такава мярка. Правителството в Босна и Херцеговина също се опитва да контролира прокуратурата и съда. Това трябва да спре, трябва да отстояваме нашата независимост. Явно Специализираната прокуратура си върши добре работата в България. Не виждам причина функциониращи с години органи да се закриват. Затова подкрепяме българските си колеги. Специализираните органи трябва да бъдат подкрепяни и укрепвани, а не закривани.

Гърция:

Изказвам пълната си подкрепа за Специализираната прокуратура, каквато я има в България. И трябва да изразим нашата подкрепа за българските си колеги. За жалост, дори да приемем, че реформа в правосъдието се прави със съмнителни мотиви, трябва да проявим сдържаност, можем само да изразим позицията си. Като магистрати се подчиняваме на политическия избор.

Румъния:

Много сериозен е въпросът със закриването. Радвам се да видя подкрепата на всички за Специализираната прокуратура в България. Уверен съм, че всички български колеги от обичайните прокуратури са добри професионалисти, но им предстоят трудности, докато навлязат в спецификата на работата. Решението на българския парламент засяга всички нас, засяга съвместната ни работа. Ще отнеме много време, докато възстановим преките си контакти и международноправното сътрудничество.

Сърбия:

Изненадан съм от приемането на закон за разтурването на Специализираната прокуратура в България. Нашите специализирани прокуратури винаги досега са имали чудесно сътрудничество и сме хвалили българските си колеги за техния професионализъм и опит. Само специализирани органи с юрисдикция на в цялата държава и извън нея могат да се борят с трансграничната организирана престъпност и да са ефективен партньор в международноправното сътрудничество. Когато кандидатствахме за приемане в ЕС, на нас ни повтаряха за нуждата от Специализирана прокуратура и Специализиран съд за организираната престъпност. Съгласен съм, че такива органи трябва да има във всяка държава.

Словения:

През последните 2 години и над нас имаше огромен натиск от политическата власт. Очевидно така е в повечето държави, така и ще бъде. Подкрепяме твърдо колегите си от България и поддържаме позицията, че специализирани прокуратури трябва да има във всяка държава.

About De Fakto

Проверете също

Съдия Лозан Панов: Как секретни данни за евентуално престъпление на и.ф. главен прокурор Сарафов, се оказаха в подчинената му прокуратура?!

 По какви причини Инспекторатът към ВСС досега не е проверявал Софийска градска прокуратура и как …

Галина Захарова, председател на ВКС: Няма как да се оправдаваме, че не сме знаели за случващото се в съдебната система

Мрежите за влияние трябва да се разследват едновременно Работата на прокуратурата е засенчена от съмнения …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.