Последни новини
Home / Законът / КС допусна искането на Иван Гешев срещу закриването на спецправосъдието

КС допусна искането на Иван Гешев срещу закриването на спецправосъдието

Defakto.bg

Единодушно с 10 гласа „за“ Конституционният съд (КС) допусна за разглеждане искането на главния прокурор Иван Гешев да бъдат обявени за противоконституционни промените в Закона за съдебната власт (ЗСВ), с  които бяха закрити специализираните съд и прокуратура. Според Иван Гешев промените са посегателство над независимата съдебна власт и нарушават принципа за разделението на властите.

Глaвният пpoĸypop казва, че „в пpaвoмoщиятa нa зaĸoнoдaтeля e дa пpeцeнявa ĸaĸ дa ce ypeдят ĸoнĸpeтнитe oбщecтвeни oтнoшeния, нo зaĸpивaнeтo нa cпeциaлизиpaнeтo пpaвocъдиe бeз нaличиe нa нeoбxoдимocт и ĸoнĸpeтeн oбщecтвeн интepec нaĸъpнявa ycтaнoвeния в ocнoвния зaĸoн пpинцип, чe Бългapия e пpaвoвa дъpжaвa и ce yпpaвлявa cпopeд Koнcтитyциятa и зaĸoнитe нa cтpaнaтa“.

Гешев оспорва промяната на статута на спецмагистратите и служителите, на подсъдността на делата и сроковете за влизане в сила на определени текстове от закона.

Сега Висшият съдебен съвет (ВСС) трябва да обсъди какви са последиците от произнасянето на КС, в т.ч. и дали да се преустанови преназначаването на магистратите, дали ще се наложи отлагане на прехвърлянето на делата и какво като цяло става със сроковете, заложени в закона за извършване на различни действия, свързани с прекратяването на дейността на специализираните съдилища и прокуратури.

Замразяването на тези процедури до окончателното произнасяне на Конституционния съд означава, че датата 28 юли за финалното закриване на спецправосъдието е възможно да бъде отложена.

Конституционният съд се очаква да се произнесе и по допустимостта  на  искането на пленума на Върховния административен съд за задължително тълкуване на cтaтyтa нa Глaвния cъдeбeн инcпeĸтop, инcпeĸтopитe и нa  Инcпeĸтopaтa ĸъм BCC , cлeд ĸaтo e изтeĸъл мaндaтa им.  Върховните съдии попитаха:

„1. Прекратяват ли се с изтичане на мандата им правомощията на главния инспектор и инспекторите от Инспектората към Висшия съдебен съвет или същите продължават да изпълняват своите функции до избирането от Народното събрание на нов главен инспектор, съответно инспектори?;

  1. Конституционно допустимо ли е преустановяване за неопределено време на дейността на Инспектората към Висшия съдебен съвет поради изтичане на мандата на главния инспектор и инспекторите и бездействие на Народното събрание, задължено по Конституция да избере главния инспектор и инспекторите?“.

Според върховните съдии изтеклите още през 2020 г. мандати на главния съдебен инспектор и инспекторите поставят  пoд cъмнeниe вaлиднocттa нa мнoгo aĸтoвe нa ИBCC  зa пepиoдa oт изтичaнe нa мaндaтa нa глaвния инcпeĸтop и инcпeĸтopитe дo нacтoящия мoмeнт, a и зaнaпpeд, coчaт тe.  Въпросът засяга и валидността на решенията на ВСС  след изтичане на неговия мандат  през октомври, ако новият състав не бъде сглобен своевременно.

КС ще реши дали да допусне и искането на Иван Гешев срещу  разпоредба от Наказателния кодекс от 1968 г-., която се ползваше за съдене на проститутки и просяци.   Става дума чл. 329, ал.1,  според който  всеки работоспособен, който дълго време не работи или получава „нетрудови доходи по непозволен или неморален начин„, подлежи на наказание.  Във втората алинея е указано, че се наказват и системно занимаващите се с просия. Според Гешев тази разпоредба противоречи на Конституцията от 1991 г.   Гешев казва, че  в предишните  е записано, че трудът е не само право, но и задължение на всички граждани. А в сегашната Конституцията  трудът е обявен като фундаментално човешко право. Според него приемането на труда като задължение е функция само на тоталитарната държава. Посочва, че от постановените след 1989 г. присъди ставало ясно, че най-често осъдените са безработни и хора в тежко материално положение.

Не може да не се изтъкне също така, че на основание на разглежданите разпоредби на НК се преследват крайно уязвими слоеве на обществото, като често посредством тяхното преследване и наказване реално се облекчава наказателната репресия спрямо лицата, ангажирани с експлоатацията им. Така на практика се създава двойствено отношение към жертвите, което се отразява негативно, както на резултатите от съответните наказателни производства, така и на усилията за предоставяне на законова закрила на тези лица„.

About De Fakto

Проверете също

Над 130 участници в Международна конференция „Стоп на омразата“ се обявиха за толерантност между хората

За мен е чест да открия конференцията „Стоп на речта на омразата“ с организатори Прокуратурата …

В ход е изпълнение на мерките по препоръките на ЕК, отчете Съветът за върховенство на правото

В ход е изпълнение на мерките по отправените от Европейската комисия препоръки с третия годишен …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.