Последни новини
Home / Законът / ВСС отложи заседанието за освобождаване на Гешев до произнасяне на ВАС по жалба на Йорданова

ВСС отложи заседанието за освобождаване на Гешев до произнасяне на ВАС по жалба на Йорданова

Defakto.bg

Пленумът на ВСС отложи разглеждане по същество на предложенията Янаки Стоилов и Надежда Йорданова за предсрочно отстраняване  на Иван Гешев до окончателното произнасяне на Върховния  административен съд.   Това бе решено, след като стана ясно, че министър  Йорданова обжалва определението на  3 – членния състав на ВАС от 16 май т.г.  С него съдът не уважи иcĸaниятa й срещу  чeтиpи peшeния нa Πлeнyмa нa BCC, c ĸoитo ĸaдpoвицитe oтxвъpлиxa чacтичнo пpeдлoжeниятa зa oтcтpaнявaнe нa Гeшeв  зa нeгoви дeйcтвия и бeздeйcтвия, извъpшeни пpeди дa вcтъпи в мaндaтa cи.  Съдът възстанови  за обсъждане случаят „Жоси“ но само за  действията на гл. прокурор след встъпване в длъжност.  Според Йорданова поведението на магистрата за такъв висок пост не може да се разделя във времето „преди и след“ заемането на поста.

След като решението на ВАС  влезе в сила,  министърът на правосъдието ще свика незабавно заседание за разглеждане на предложенията на двамата министри за прекратяване на мандата на главния прокурор, решиха кадровиците.

На миналото заседание ВСС обедини в една процедура предложенията на Стоилов и Йорданова за отстраняване на Гешев и днес членовете на ВСС приеха, че не може да се премине към отделното им  обсъждане,  докато има неизяснени проблеми по едно от тях.

Олга Керелеска, Атанаска Дишева и Иван Гешев, се изказаха срещу отлагането на цялата процедура, но в последна сметка глауваха за нея. Гешев не участва във вота.

Решението бе  взето със 17 гласа „за“

Боян Магдалинчев

Предложението за отлагане на заседанието направи  Боян Магдалинчев,  за да се изчака развитието по този спор, след като разглеждането на двете искания са обединени в една процедура, каза той.  Обжалването на министър Йорданова е законна процедура, а обществото трябва да знае, че има ред и  законност,  които са над всичко, заяви той в отговор на предполагаеми критики  за отагането на заседанието, каза той.

Допусна, че изчакването няма да е повече от две седмици,  но дата отсега не може да се определя.

Надежда Йорданова

Надежда Йорданова, напомни, че когато на 4 май ВСС взе решение за днешното заседание, обстоятелството за висящ спор пред ВАС беше известно и тогава това обстоятелство не беше взето предвид.  Явно има промяна във вижданията, каза тя.

Иван Гешев

Иван Гешев: Министър Йорданова да не  се притеснява, няма промяна в моите виждания.  Аз държа да бъдат разгледани по същество както исканията на г-н Стоилов, така и на министър Йорданова. Нямам притеснения да бъда разгледани както  искания,  които  бяха допуснати, таки и тези които не бяха, защото нямам търпение чрез БНТ българските граждани да разберат,  че това са явно несъстоятелни основания, да не кажа смешни.

Повтори тезата си, че искането на оставката му е в интерес на олигархията и мафията.  Това което се случва в момента е една политическа поръчка с цел овладяване на българската прокуратура.., за което цената ще платят българските  граждани с този бум на престъпността. Според него е ясно че за проблемите не са виновни българските магистрати,  а българските политици.

Министър Йорданова призова,  ако Гешев има данни за злоупотреби,  да приложи правомощията си,  вместо да прави инсинуации, каза тя.

Атанаска Дишева

Атанаска Дишева подкрепи предложението на Магдалинчев за отлагане.  Ако  ВАС отмени решението на 3-членния състав, ние би  следвало да разгледаме всички 9 основания на мининстър Йорданова заедно с действията и бездейстивята на Иван Гешев  от преди встъпването му в длъжност, каза тя.  Дишева припомни, че тричленката на ВАС от 16 май т.г. прие, че от датата на издаване на указ от президента до датата на встъпване в длъжност,  предприетите действия и бездействия, би трябвало да са предмет на изследване.

Разчитам на българския  съд и смятам, че той ще вземе законосъобразно решение„, добави тя.

.Що се отнася до забавената процедура, напомни, че „това стана още когато на 22 юли м.г. мнозинството отрече правото на министър Стоилов да внася предложение за отстранявне на главния прокурор„, напомни Дишева.

Георги Чолаков

Председателят на ВАС Георги Чолаков се присъедини към мнението, че  трябва да се изчака решението на съда. Той обясни че има правен проблем и призова ВСС да остави на спокойствие съдът да си свърши работата, да се произнесе и да каже коя от двете тези е правилна – има ли основания за допустимост на всички основания за отстраняване или не. „Не смятам, че това е злоупотреба с право. Няма как да се произнасяме частично“, заяви той. Това не е злопупотерба с право, а ние сме длъжни да се съобразим със закона, каза той.

Трябва да ви е ясно, че целта на това обжалване е да се забави процедурата, вметна  Гешев. При едно забавяне на тази процедура т.нар политическа класа, ще обикаля телевизиите и ще обяснава как ВСС не  си върши работата и съзнателно бави процедурата,  отбеляза той. Това нанася сериозни щети на цялата съдебна власт, добави той.

Боян Новански

Българското право не допуска  отказ от права,  каза  Боян Новански по повод оспорения от Йорданова акт на съда и  настоя поради обжалването да не се  разглеждат  и двете предложенията по същество.

За отлагане се обявиха Боряна Мутафова,  Калина Чапканова, а  Огнян Дамянов напомни, че  искания за доказателства по предложенията, които не са допуснати до момента, не са правени, така че предстоят нови процедури.

Олга Керелска

Олга Керлеска предложи  обсъждането да  започне с основанията в предложението на  Янаки Стоилов, защото и без това в едно заседание и двете предложения не могат да се изчерпят поради големия обем доказателства и основания. Подкрепи я  само Атанаска Дишева. Към двете се присъедини и Гешев с думите :“ Не мога да повярвам, че подкрепям Керелска и Дишева„.

Предложението обаче не срещна подкрепа и при вота за отлагане на заседанието и двете подкрепиха предложение на  Боян Магдалинчев.

Правосъдният министър Надежда Йорданова отбеляза воля във ВСС да следва законовите процедури:

Отговорност на Висшия съдебен съвет е да прецени доколко настоящият главен прокурор изпълнява изискванията на Конституцията и, съответно, по какъв начин ВСС счита, че главния прокурор трябва да упражнява правомощията си„.

Докато в сградата на ВСС  се провеждаше  заседанието,  отвън представители на Гражданско сдружение „Боец“ поискаха  оставка на Гешев. Те внесоха в съвета  подписка на  12 000 души за освобождаването му.

About De Fakto

Проверете също

Крум Зарков: Сглобката разпредели точно „антикорупционните“ комисари – един на ГЕРБ, един на ППДБ и един на ДПС

„Новият антикорупционен орган ще е политизирана и неефективна институция“ – това написа във „Фейсбук“ бившият …

Идната седмица тръгват дела на Настимир Ананиев срещу Слави Трифонов за клевета и на СРП срещу Костадин Костадинов

Coфийcĸи paйoнeн cъд e нacpoчил  наказателното  дeлa зa ĸлeвeтa, кoето дeпyтaтът  oт  „Πpoдължaвaмe пpoмянaтa“ Hacтимиp …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

8 − 6 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.