Последни новини
Home / Законът / Комисарят по човешките права на СЕ призовава властите за по-добра защита на жертвите от домашно насилие

Комисарят по човешките права на СЕ призовава властите за по-добра защита на жертвите от домашно насилие

Defakto.bg

В писмо до българските власти комисарят по човешките права към Съвета на Европа Дуня Миятович призовава да се подобри правната и институционалната защита срещу насилието над жени и срещу домашното насилие, стана ясно в  петък.

Миятович казва,  че условието в българския Наказателен кодекс насилието да бъде „системно“, за да бъде домашното насилие третирано като престъпление, трябва да бъде отменено незабавно. Според нея това изискване не само излага жертвите на голяма опасност, но и ограничава възможностите за наказание на извършителите и изпраща опасно послание към обществото, че домашното насилие е приемливо.

Тя напомня, че българските власти още не са изпълнили по-ранни препоръки на Съвета на Европа да осигурят услуги в подкрепа на жертвите на домашно насилие и да предприемат допълнителни мерки за насърчаване на равенството между жените и мъжете. Според нея тези мерки включват повишаване на осведомеността и образование за борба със сексистките предразсъдъци.

Омбудсманът  Диана Ковачева многократно пpeдлaгaше да отпaдaне от закона  ycлoвиeтo зa cиcтeмeн xapaĸтep, за да бъде  търсена  на отговорност от насилниците.   Cпopeд ceгa дeйcтвaщoтo зaĸoнoдaтeлcтвo, жepтвaтa тpябвa дa e пoдaлa тpи cигнaлa и тe дa ca peгиcтpиpaни, зa дa бъдe пpecлeдвaн  нacилниĸът пo Haĸaзaтeлиня ĸoдeĸc.  „Eднa жeнa мoжe дa бъдe yбитa или дa й бъдe нaнeceнa тeжĸa тeлecнa пoвpeдa oщe oт пъpвия път. Hямa нyждa дa чaĸaмe тpи пocлeдoвaтeлнo peгиcтpиpaни aĸтa нa дoмaшнo нacилиe“, apгyмeнтиpa пoзициятa cи oмбyдcмaнът. Жepтви нa дoмaшнo нacилиe мoгaт дa cтaнaт нe caмo жeнитe, нo и мъжe, poдитeли, дeцa, бeз знaчeниe нa тexния coциaлeн cтaтyc или oбpaзoвaниe, многократон напомняше Ковачева през послдедните години.

България е една от седемте европейски държави, които не са ратифицирали Конвенцията за борба с домашното насилие над жените на съвета, известна още като Истанбулска конвенция.

About De Fakto

Проверете също

Съдия Лозан Панов: Как секретни данни за евентуално престъпление на и.ф. главен прокурор Сарафов, се оказаха в подчинената му прокуратура?!

 По какви причини Инспекторатът към ВСС досега не е проверявал Софийска градска прокуратура и как …

Галина Захарова, председател на ВКС: Няма как да се оправдаваме, че не сме знаели за случващото се в съдебната система

Мрежите за влияние трябва да се разследват едновременно Работата на прокуратурата е засенчена от съмнения …

Един коментар

  1. Защо в тази критика няма нито дума за прилагането на Резолюция 2079 (2015) Равенство и споделена родителска отговорност: ролята на бащите (Equality and shared parental responsibility: the role of fathers)?
    Защо упорито се отказва коментар на чудовищното неравенство между мъжете и жените в семейните и родителските отношения?
    Защо не се разглежда като проблем на неравенството чудовищните нарушения на правото на семеен живот, установени с многобройни решения на Съда по правата на човека в Страсбург?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.