Последни новини
Home / Законът / Ако парламентът продължава да протака, ВСС може да остане без парламентарна квота

Ако парламентът продължава да протака, ВСС може да остане без парламентарна квота

Defakto.bg

Висшият съдебен съвет може да остане без парламентарна квота наесен. Това обяви пред NOVA председателят на ресорната комисия Милен Матеев. Причината е, че управляващите нямат мнозинство от 160 гласа в парламента, за да излъчат свои представители.

Според юристи обаче това ще блокира работата на съдебната власт и ще се стигне до конституционна криза.

През октомври Висшият съдебен съвет трябва да бъде обновен с нови 22-ма членове – единайсет, избрани от магистратите, и единайсет от Народното събрание. И докато изборите в съдебната власт предстоят, то в парламента дори не са обсъждали и кандидатури.

„Има голяма вероятност да не стигнем до такъв избор, но ние ще направим всичко възможно това да се случи. Дори и без представители на НС ще има кворум в Пленума на ВСС и той би могъл да функционира”, заяви  Матеев.

Според конституционалисти  това ще  създаде конституционна криза.

Това преобръща с хастара навънка конституционният модел, който е възприет за този много важен административен орган на съдебната власт”, коментира проф. Пламен Киров, бивш конституционен съдия.

Проблемът пред управляващите е, че нямат необходимото мнозинство от 160 гласа за избор на нови членове на ВСС. Така те ще трябва да търсят гласове и от опозицията.

„Т.е. ние да подкрепим техен представил, те да подкрепят наш представител. Всичко това зависи от личността и ми се иска наистина да се обединяваме около личности, а не правим пазарлъци”, заяви Милен Матеев.

Шефът на  районния съд Пловдив Иван Калибацев, който е и кандидат за член от квотата на съдиите, смята, че парламентът трябва да намери консенсус.

„Дори само магистратската общност да избере своите членове и по право тримата големи, изпадаме в една ситуация с минимален брой членове. А това е единен орган и няма как да съществува ситуация, ако една от квотите не бъде попълнена”, смята той.

Ако новият ВСС остане само с 14 членове, това на практика ще блокира ключови решения, за които са необходими 17 гласа. Например уволнение на главен прокурор или председател на върховен съд.

„И в намален състав, и с намалено мнозинство на мен ми се струва, че това ще взриви допълнително проблема със съдебната власт”,  смята  Пламен Киров.

Възможно е и друго решение на сложната ситуация. И то е -Висшият съдебен съвет да продължи да работи с изтекъл мандат, докато парламентът не избере свои хора, но и това е твръде спорно от конституционна гледна точка.

About De Fakto

Проверете също

Съдия Лозан Панов: Как секретни данни за евентуално престъпление на и.ф. главен прокурор Сарафов, се оказаха в подчинената му прокуратура?!

 По какви причини Инспекторатът към ВСС досега не е проверявал Софийска градска прокуратура и как …

Галина Захарова, председател на ВКС: Няма как да се оправдаваме, че не сме знаели за случващото се в съдебната система

Мрежите за влияние трябва да се разследват едновременно Работата на прокуратурата е засенчена от съмнения …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.