Последни новини
Home / Законът / Доц. Наталия Киселова: Необходима е законодателна програма на кабинета поне за втората половина на годината

Доц. Наталия Киселова: Необходима е законодателна програма на кабинета поне за втората половина на годината

Defakto.bg
Доц. Наталия Киселова

Няма програма на правителството, споразуменията са двустранни, а дебатът за програмата може да преодолее някои от червените линии. Необходима е законодателна програма на кабинета поне за втората половина на годината. Това заяви пред  БНР доц. Наталия Киселова, преподавател по конституционно право.

„Нормално е да бъдат по-бавни във вземането на решения – всичко се съгласува по четири„, отбеляза тя за работата на коалицията и очерта три основни посоки, в които трябва да работи мнозинството – борба с корупцията, обществените поръчки и продоволствената сигурност.

Киселова изрази недоволство, че КПКОНПИ, вместо да има нов председател, който вече да е навлязъл  в работата, зам.предеседателят, „компрометиран“  по думите й, продължава  да е лицето на  тази  комисия.

Запитана може ли парламентът да продължи неопределено време да отлага попълването на състава на редица органи с изтекъл мандат – Инспекторатът към ВСС, конституционните съдии и др.  Киселова посочи:

В учебниците пише, че не може, но виждаме на практика, че надхвърлят година, две.“

Тя допусна, че КС няма да реши делото по искане на Гешев срещу закриването на спецправосъдието до 26 юли, датата от която то престава да съществува. Киселова  прогонозира, че съществени ще са споровете за преназначаването на спецмагистратите, а Висишят съдебен съвет ще бави тези въпроси, за да се създава напрежение и ситуацията да потъне в нескончаеми обжалвания и изказвания по медиите за това колко лош е законът.

Преподавателят  критикува липсата на диалог от страна на управляващите с опозицията, като даде пример с председателските места в парламентарните комисии.

„След това арестуваш лидера на партията им (на ГЕРБ – бел. ред.) и какво постигаш? Два часа радост и след това тишина, делото си стои на трупчета.  Сега са си спечелили за врагове ГЕРБ, спечелил си за враг прокурора, добре, обаче защо и прокуратурата? Главният прокурор и прокуратурата не са едно.“

Ако коалиционните партньори разглеждат паралелно номинации за различни органи, това ще бъде по-успешно, отколкото да обсъждат кандидатури „на парче“, защото така всички имат претенции към даден пост, смята преподавателят.

По казуса с решетките в парламента тя коментира, че „проблемът не е дали да влязат, а начинът, по който парламентът може да общува с хората, които протестират отвън“ и посъветва „да махнат и другите решетки“.

About De Fakto

Проверете също

Крум Зарков: Сглобката разпредели точно „антикорупционните“ комисари – един на ГЕРБ, един на ППДБ и един на ДПС

„Новият антикорупционен орган ще е политизирана и неефективна институция“ – това написа във „Фейсбук“ бившият …

Идната седмица тръгват дела на Настимир Ананиев срещу Слави Трифонов за клевета и на СРП срещу Костадин Костадинов

Coфийcĸи paйoнeн cъд e нacpoчил  наказателното  дeлa зa ĸлeвeтa, кoето дeпyтaтът  oт  „Πpoдължaвaмe пpoмянaтa“ Hacтимиp …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

eight + five =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.