Последни новини
Home / Законът / Профсъюзът на нидерландските журналисти  заведе дело срещу забраната за разпространяване на руски държавни медии в ЕС

Профсъюзът на нидерландските журналисти  заведе дело срещу забраната за разпространяване на руски държавни медии в ЕС

Defakto.bg

Основният профсъюз на нидерландските журналисти  заведе дело в сряда  срещу забраната за разпространяване на руски държавни медии в ЕС. В жалбата се твърди, че забраната  нарушава правата на европейските граждани на свобода на информацията, предаде Ройтерс.

Логото на Нидерландската журналистическа асоциация. Снимка: официален профил в „Туитър“
Съдът на ЕС

ЕС забрани разпространяването на „Ръша тудей“ и „Спутник“ в Европа на 2 март като част от санкциите срещу Москва с мотива, че те произвеждат пропаганда, която се използва за оправдание и подкрепа на инвазията в Украйна. В подадения в Съда на ЕС иск не се одобрява произвежданото от руските организации съдържание и не се твърди, че то трябва да се излъчва от европейски оператори, но според него забраната е прекалено широкообхватна и позволяването на политици в кратки срокове да прилагат политики за цензура е погрешно по принцип.

Ако говорите за санкции, тогава идеята е да бъде наказана Русия„, каза Томас Брюнинг от Нидерландската журналистическа асоциация (НЖА). „Но всъщност наказвате хората в Европа, като не ги третирате като възрастни и не им позволявате да имат достъп до информация„, добави той. По негови думи, ако забраната не бъде предизвикана в съда, това би могло да доведе до забрана на други политизирани новинарски издания. „Всички ние смятаме, че дезинформацията е сериозен проблем на нашето време. Цензурата е лесен отговор, но не е правилният отговор„, каза Брюнинг

Заведеното от НЖА дело е подкрепено и от няколко нидерландски доставчици на интернет и организацията за защита на онлайн свободите „Битс ъв фрийдъм“, която е известна със своите кампании за неутралитет на мрежата. В решението за забрана на ЕС се посочва, че „Ар Ти“ и „Спутник“ биха могли да дестабилизират Европа, но това е „изключително неясно“, каза експертът от „Битс ъв фрийдъм“ Рехо Зенгер в посветена на делото своя публикация в блог. „Не е ясно какво точно трябва да бъде блокирано, кой трябва да извършва работата по блокирането или колко дълго трябва да продължи това. Ако подобно решение наистина е необходимо, то тогава мотивите за него трябва да бъдат много по-добре обяснени и проверени от независим съдия“, добави той.

Източник: БТА

 

About De Fakto

Проверете също

Софийска районна прокуратура задържа и обвини актьора Христо Шопов за закана с убийство, ще иска постоянен арест

Актьорът Христо Шопов е обвинен и задържан за 72 часа, съобщи Софийска районна прокуратура. По  …

За първи път президентът Румен Радев ще участва в откриването на Общото събрание на адвокатите от страната

За първи път президентът Румен Радев ще участва в официалното откриване на Общото събрание (ОС …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.