Последни новини
Home / Законът / Прокуратурата иска постоянен арест на заподозрения за незаконни погребения на възрастни хора край Банкя

Прокуратурата иска постоянен арест на заподозрения за незаконни погребения на възрастни хора край Банкя

Defakto.bg

Утре Софийска районна прокуратура ще поиска постоянен арест за 51-годишния мъж Г. Е., задържан за извършването на незаконни погребения край Банкя.  Той е обвинен за измама по чл.  209 от НК. Наложена му е мярка задържане за срок до 72 часа.

По-рано бе съобщено, че полицията  разследва  измамна схема за нерегламентирани погребения  на възрастни хора, починали в  различни хосписи в столицата.  Гробовете им са открити на метри от легално гробище.

Сигнал за открити гробове в местност край София е получен в Девето РУ-СДВР на 23 май от местен жител, а пристигналите на място екипи на СДВР откриват седем тела.   Предприети са незабавни полицейски действия.  Извършен оглед, открити са погребани телата на три жени и четири мъже  в плитък гроб.

Няма данни за насилствена смърт, уточни говорителят на Софийската градска прокуратура Десислава Петрова. Засега е идентифицирано само едно от лицата. Мъжът  живеел под наем в Банкя и не поддържал връзка със синовете си. Починал в болница.

„Неговите и роднини са заплатили на обвиняемия сума от 1000 лв., за да бъдат кремирани неговите останки. Дори месец по-късно са получили урна, съдържаща прах. Т.е. те не са имали информация, че не е било извършено кремиране на тленните останки на техния баща. Разпитан като обвиняем в присъствието на упълномощен защитник, лицето не се признава за виновен и твърди, че е станала грешка„, заяви Петрова.

И тя, и началникът на отдел разследвания в СДВР Стойно Цветков са  категорични, че случаят е без прецедент.

Разследващите работят по версията, че след смъртта си хората е трябвало да бъдат кремирани, но това не се е случило, въпреки че столична погребална фирма е вземала пари за това.

По случая е образувано досъдебно производство. Предстоят комплексни процесуално- следствени дейности – допълнителни огледи, разпити, претърсване, уточняване на съпричастни към нелегалните погребения.  Задържаният,  по първоначални данни, извършвал погребенията вместо кремиране.

Работата по случая продължава под наблюдението на СРП, а досъдебното проидводство е взето на специален  надзор от Апелативна прокуратура – София.  СГП също ще оказава методическа помощ, заяви Десислава Петрова. Тепърва ще се установява от колко време е действала схемата и какъв броят на погребаните.

About De Fakto

Проверете също

ВАС отмени наредбата за безвъзмездна финансова помощ по мярка „Разнообразяване към неземеделски дейности“ от ПРСР

Върховният административен съд отмени Наредба № 30 от 11.08.2008 г. за условията и реда за …

ВСС пита „Сиела – Норма“ за пазарната стойност на машините, ако бъдат одобрени за избора на нов съдебен съвет

ВСС гласува да се отправи запитване за прогнозната  пазарната  стойност на машините,  ако се приеме, …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

13 + 6 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.