Последни новини
Home / Законът / Членовете на ВСС и шефове на прокуратури поискаха промени в закона заради недоделки при закриване на спецправосъдието

Членовете на ВСС и шефове на прокуратури поискаха промени в закона заради недоделки при закриване на спецправосъдието

Defakto.bg

Членове на Висшия съдебен съвет и ръководители на окръжни и апелативни прокуратури отново призоваха за спешни промени  в Закона за съдебната власт, с които бяха закрити специализираните съд и прокуратура.  Това стана на заседание на Пленума на ВСС  в дискусия на която   шефовете на спецправосието посочиха проблеми, свързани със закриването на структурите, правоприемството по делата, сроковете в които това трябва да стане.

Според магистратите и съдебните кадровици, не са уредени ключови въпроси, сред които и съдбата на стотици преписки, висящи разследвания и дела, които след 28 юли трябва да бъдат прехвърлени от специализираните в останалите компетентни прокуратури.

Ако ВСС спре преназначаванията в законовия 3- месечен срок до произнасянето на КС, а той не реши делото до 28 юли, крайната дата за закриване на спецправосъдието, какво става със спецмагистрите, какъв ще е техния статут, заплатите, кредитите, попита Огнян Дамянов от прокурорската колегия.

Пленумът на ВСС прие да изпрати пълен стенографски протокол от днешното си заседание заедно с поставените проблеми  на административните ръководители  на Народното събрание, МС, Министерството на правосъдието и на парламентарно представените политически партии в НС.   Решението бе взето с 15 гласа „за“ и едни против. В допълнение бе решено протоколът да бъде изпратен още на комисията ЛИБЕ и ГРЕКО на европейския парламент, Венецианска комисия и  европрокуратурата.

Шефката на Специализираната прокуратура Валентина Маджарова повтори позицията си, че правото е в опасност и изброи множество проблеми под повърхността на нормите в закона,  свързани с мерките за неотклонение,   спецсредсвата,  определянето на наказания и пр.  Кой ще е съдът,  който ще разпореди унищожаване на спецсредствата, които не са дали  резултат, даде пример тя .„Аз не звам как да приложа закона без да пострадат правата на гражданите“, призна Маджарова.

Според шефа на Апелативната специализирана  прокуратура Ивайло Ангелов, без  автентично тълкуване от НС или промяна в закона – проблемите  няма да се решат.  В 3-месечния срок до закриването, ако прокурорите решат да комплектоват делата си, трябва да спрат другата си работа, но пък за това ще ги накажат дисциплинарно, каза той.  Настоя да увеличи срокът от 3 на шест месеца, за да се избегне хаоса по прехвърлянето на дела и преписки.

Огнян Дамянов подкрепи предложението за 6 месеца и се обърна с молба към правосъдния министър –  да се вслушва казаното и да предложи промени, които да облекчат периода по предаването на делата.

Сред поставените проблеми са изпълнението на § 48 от ЗСВ за изпращане на висящите досъдебни производства и преписки в 7-дневен срок, след 28.07.2022 г., при приключила цялостна правосубектност на органите. Прокурорските шефове заявиха, че  към момента в Специализираната прокуратура (СП) неприключилите досъдебни производства са 811 бр., а неприключилите преписки са 527 бр., като по част от тях са назначени експертизи.  Обърнато бе внимание на неяснотата за висящите изпълнителни преписки за изпълнението на наказанията, чиито брой в СП е 152 бр. Коментирани бяха приложимите подходи спрямо нерешените досъдебни производства и преписки, по които до закриването на органите, компетентни да осъществяват ръководство и надзор по всички текстове от НК са прокурорите от специализираните прокуратури.

Има неясноти и по  заварените  договорни отношения,  предаването на архива на прекратените преписки и досъдебни производства и на архива на регистратурата за класифицирана информация, висящите европейски заповеди за разследване и международната правна помощ, особено когато по тях има разрешени СРС или пък предстои разкриване на данъчна/банкова/осигурителна тайна, предаването на досиетата на магистратите и други. Проблеми се задава и за приемащите прокурати и съдилища, отбелязаха магистратите.

Подкрепа за законодателни промени изказаха Гергана Метафова, Калина Чапкънова, Евгени Иванов.Към министър Йорданова бе  отправено предложение да организира среща среща с административите ръководители на закриваните и приемащите органи на съдебната власт,  на която да бъдат поканени и членовете на ВСС.

Въпреки нервните въпроси, поставени от практикуващите юристи, тонът на заседанието като цяло беше професионален.   Магистратите си даваха сметка, че с тропане по масата няма да стане. С изключение на главният прокурор Иван Гешев, който  определи онова което предстои да се случи, като „юридическа катастрофа“:

Колеги, никой не го интересува дали ще пострада правосъдието, вие сте големи идеалисти! Тези проблеми са проблем на законодателя, който ни ги прехвърля на нас, за да каже: „Ето, съдебната власт е виновна, защото тя предизвика този хаос“. Не, този хаос се предизвика от Министерството на правосъдието и от НС. Ние сме тук, за да кажем само едно единствено – „ВСС не може да направи нищо за всички тези проблеми“.

За разлика от Гешев обаче Валентина Маджарова заяви, че има смисъл нещата   да се обговарят.

Министърът на правосъдието Надежда Йорданова коментира, че от изслушването в Пленума е имало нужда, както и че ще обсъди поставените въпроси с екипа си.

Говорите като политик, който не разбира  нищо от наказателно правосъдие  и дискусията не ви  интересува. Това, че гледате със покойствие на проблемите, не значи, че цунамито няма да ви удари“, вметна Гешев, ядосан от спокойния тон в изказването  министър Йорданова.

 

 

About De Fakto

Проверете също

Над 130 участници в Международна конференция „Стоп на омразата“ се обявиха за толерантност между хората

За мен е чест да открия конференцията „Стоп на речта на омразата“ с организатори Прокуратурата …

В ход е изпълнение на мерките по препоръките на ЕК, отчете Съветът за върховенство на правото

В ход е изпълнение на мерките по отправените от Европейската комисия препоръки с третия годишен …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.