Последни новини
Home / Законът / Министър Йорданова: Не виждам причина за удължаване на срока за закриване на спецправосъдието

Министър Йорданова: Не виждам причина за удължаване на срока за закриване на спецправосъдието

Defakto.bg

 

Приетият закон за  закриването на специализираното правосъдие е пределно ясен – той предвижда 3-месечен период в който ръководителите на закриваните съдилища и прокуратури да организират предаването на приключилите и висящите дела. През изминалите седмици чухме различни твърдения за невъзможност за изпълнения на действащия закон и за непълноти, чух за проблемите и днес. Но все пак мина един месец. Днес не чух какво е свършено през този период.“ Това заяви министърът на правосъдието Надежда Йорданова по време на заседанието на пленума на Висшия съдебен съвет в отговор на искането за удължаване на сроковете за закриването на спецправосъдието.

Днес ВСС изслуша ръководители на прокуратури в София. Причина за изслушването бяха промените в Закона за съдебната власт, според които спецпрокуратурата и спецсъдът ще бъдат закрити през юли.

„На всички въпроси има законодателни решения.   Да, има много работа за вършене, да, тя е трудна работа, но това не означава, че не може да бъде свършена. Голяма част от въпросите са организационни и трябва да бъдат решени в рамките на ВСС“, каза още министър Йорданова.  „Прокуратурата е единна и тя е едно юридическо лице. Прокуратурата има опит. Закривани са районни прокуратури и вие сте се справили много добре с това. Въпросът за архивите е уреден в правилника за администрацията, има съществуващи разпоредби. Става въпрос за регистратурите за класифицирана информация. Има действащ закон, има компетентен орган, който дава указания по прилагане на закона.  Не казвам, че е лесно, трудно е, именно затова има 3-месечен период, за да се организират тези дейности. Ще обсъдя всеки въпрос  с екипа си, не казвам, че разговорът спира. Диалогичен човек съм, отбелязах си няколко въпроса“, допълни министърът.

В нито един от въпросите, които чух не виждам нужда от законодателно изменение. Бяха поставени въпроси с дейността на Главна дирекция „Изпълнение на наказанията“ (ГДИН) и този въпрос трябва да бъде обсъден внимателно. Разговорите са необходими, за да се спрат това желание за всяване на паника – няма основание за паника“, каза в заключение Йорданова.

Тя обясни,  че през следващите седмици Министерството на правосъдието ще започне промени в закона за СРС и припомни за решението по делото „Екимджиев и други срещу България“, което се отнасяше за СРС и по него държавата ни беше осъдена.

About De Fakto

Проверете също

Съдия Лозан Панов: Как секретни данни за евентуално престъпление на и.ф. главен прокурор Сарафов, се оказаха в подчинената му прокуратура?!

 По какви причини Инспекторатът към ВСС досега не е проверявал Софийска градска прокуратура и как …

Галина Захарова, председател на ВКС: Няма как да се оправдаваме, че не сме знаели за случващото се в съдебната система

Мрежите за влияние трябва да се разследват едновременно Работата на прокуратурата е засенчена от съмнения …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.