Последни новини
Home / Законът / Гл. прокурор Иван Гешев е против законопроекта за преработка на индустриалния коноп

Гл. прокурор Иван Гешев е против законопроекта за преработка на индустриалния коноп

Defakto.bg

Главният прокурор е изпратил до председателя на Комисията по земеделието, храните и горите в 47-ото Народно събрание (НС) Пламен Абровски отрицателно становище по законопроекта за изменение и допълнение на Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите, внесен от народния представител Владислав Панев и група народни представители, съобщава  държавното обвинение.

На 21 април девет депутати от “Демократична България”, “Има такъв народ”, “Възраждане” и “Продължаваме промяната” внесоха в Народното събрание проект за  промени в закона,  в който   индустриалният коноп, в който активното наркотично вещество е под 0,2%, се разграничава от индийския, от който се произвежда марихуаната.  Отглеждането на индустриален коноп е легално, но не и преработката.

С измененията  депутатите предлагат цялостната преработка на безвредния Cannabis SativaL, без условия коя част от него може да се използва за суровини. Сега всички продукти от индийски коноп за медицината и козметиката са внос от чужбина. “България има природни дадености, за да навлезе в европейската тенденция за развитие на зелената икономика, включително чрез продукти от индустриален коноп”, мотивираха се  вносителите, сред които са Владислав Панев, Пламен Абровски, Росен Костурков, Иво Атанасов и Даниел Петров. Според тях отглеждането и преработката на растението ще създаде устойчиви земеделски практики и ще увеличи износа и брутния вътрешен продукт.

Главният прокурор обаче смята,  че  законопроектът не може да бъде подкрепен поради липсата на минимума от правни съображения за неговата необходимост. Посочените от вносителите мотиви не съдържат убедителни аргументи относно причините, които налагат приемането му.  Липсва изследване на съотношението между формулираните цели и очакваните резултати.

Вносителите са констатирали липсващото ясно разграничаване между индустриалния коноп (Cannabis Sativa L.) и марихуаната (Cannabis Indica), които са от едно семейство, но от различен вид. Те обаче не са разработили ясна дефиниция за разграничаването им. В същото време е предложено да има изключение и да се разреши цялостна преработка на растенията от вида Cannabis Sativa L. без ограничения в целта, за която могат да се използват добитите суровини.

В предложения законопроект не се предвижда възможност Министерството на здравеопазването  или друг орган чрез своята специализирана администрация да осъществява текущ или последващ контрол върху съдържанието и концентрацията на активно вещество в добитата продукция. Не е ясно как с предлаганите изменения ще се подобри ефикасността на държавните органи с оглед защитата на застрашените от разпространението на наркотични вещества обществени групи, като се има предвид, че действащата сега уредба е достатъчно ясна и детайлизирана.

Главният прокурор изразява отрицателно становище по внесения законопроект, тъй като съображенията на вносителите не са базирани на законодателна целесъобразност, а са изложени единствено декларативни твърдения за развитие на технологиите, иновациите, привличане на инвестиции и нови работни места, е посочено в съобщението.

 

About De Fakto

Проверете също

Над 130 участници в Международна конференция „Стоп на омразата“ се обявиха за толерантност между хората

За мен е чест да открия конференцията „Стоп на речта на омразата“ с организатори Прокуратурата …

В ход е изпълнение на мерките по препоръките на ЕК, отчете Съветът за върховенство на правото

В ход е изпълнение на мерките по отправените от Европейската комисия препоръки с третия годишен …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.