Последни новини
Home / Законът / Окончателно: Апелативният съд на Белград отказа да екстрадира Цветан Василев по делото „КТБ“

Окончателно: Апелативният съд на Белград отказа да екстрадира Цветан Василев по делото „КТБ“

Defakto.bg

Бившият български банкер и мажоритарен собственик на фалиралата КТБ Цветан Василев няма да бъде предаден на българските правораздавателни органи – това  реши Апелативният съд в Белград, предаде БГНЕС.  С решението си АС  потвърди решението на Висшия съд, който обяви, че не са изпълнени законовите  условия за предаването на Цветан Василев на България.

Така Апелативният съд на практика окончателно  отхвърля искането на властите в София за екстрадирането на Василев от Сърбия. В същото време стана ясно, че на 26 юли миналата година Василев е получил и политическо убежище в Сърбия.   Искането за получаване на статут на политически бежанец е било подадено на 14 май 2018 г. в сръбското министерство на вътрешните работи, посочва  БГНЕС.

Според Апелативния съд в Белград „има основателни причини да се смята, че принудителното предаване на Василев би създало ситуация, в която той би могъл да бъде изложен на мъчения, нечовешко и унизително отношение и в конкретния случай са изпълнени условията за получаване на убежище, защото той може да бъде екстрадиран в родината му поради политическите си убеждения„.

Πъpвa инcтaнция пo eĸтpaдициoннитe пpoизвoдcтвa e Bиcшият cъд, втopa – aпeлaтивният, пocлeднaтa дyмa зa пoиcĸaнoтo вpъщaнe e нa пpaвocъдния миниcтъp.  Дoceгa мoлбaтa нa бългapcĸaтa пpoĸypaтypa зa Цвeтaн Bacилeв e oдoбpявaнa и отхвърляна oт пъpвaтa инcтaнция, oтxвъpлянa oт втopaтa, а ĸaзycът нe e cтигaл дo миниcтъpa, чиeтo peшeниe oчeвиднo би било пoлитичecĸo.

Екстрадирането на Василев бе поискано от прокуратурата на България във връзка с наказателното производство, свързано с обявяването в несъстоятелност на КТБ.

Василев, като бивш мажоритарен акционер на банката, бе обвинен в участие в 144 случая на присвояване и бе изправен пред ефективна присъда от 10 до 20 години затвор.

В обвинителния акт от 11 000 страници фигурират имената на 18 обвиняеми, които са действали като престъпна група, отговорна за присвояване на 2,6 милиарда лева (1,3 милиарда евро), което „застрашава стабилността на българската банкова система и нейната финансова сигурност“.

Десет дни преди издаването на заповедта за арест на 28 юли 2014 г. Цветан Василев  напусна България и се установи  в Сърбия. У нас  в края на февруари 2018 г. Специaлизираният съд даде ход на процеса “КТБ” и обяви, че ще го води задочно спрямо Цветан Василев.

В момента делото е в начален етап на първа инстанция. Прокурор по него беше настоящият главен прокурор Иван Гешев.

Аддвокат  Константин Симеонов, защитник на банкера у нас, бе категоричен: “Според мен прокуратурата вече не може да иска каквото и да било екстрадиране на клиента ми, нейното искане “умря” в момента, в който делото “КТБ” влезе в съда”. Юристът се позова на правилата на НПК – в съдебната фаза на процеса всички решения се вземат от съда, а прокуратурата е само една от страните в него.

 

 

 

 

About De Fakto

Проверете също

След 12 часа дискусии по Изборния кодекс в петък, заседанието приключи с обещание за дело в съда (обновена)

След 12 -часов дебат по извънредните  промени в изборното законодателство,  петъчният  парламентарен ден приключи с …

Съобщение на Инспектората към ВСС за нов образец на имуществените декларации

Инспекторатът към ВСС разпространи съобщение за утвърждаване на нов образец на имуществените декларации по чл. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.