Последни новини
Home / Законът / Нов старт на делото за фалита на Дупнишката популярна каса

Нов старт на делото за фалита на Дупнишката популярна каса

Defakto.bg

Делото за фалита на Дупиншката популярна каса тръгва отново, след като Окръжна прокуратура-Пловдив внесе отново в съда Обвинителен акт, а Окръжен съд-Кюстендил насрочи разпоредително заседание на 28 и 29 юни 2022 г.  съобщава кореспондентът на БНР Кирил Фалин.

Обвиняема по делото е Ивона Близнакова, чиито съпруг Георги Блиязнаков се самоуби преди три години, .

С определение от 3.06.2021 година Софийският апелативен съд върна делото, известно като „Дупнишка популярна каса“ на прокурора при Окръжна прокуратура – Пловдив за отстраняване на нередности в Обвинителния акт. След внасянето му в Окръжен съд – Кюстендил, посочените 226 пострадали ще бъдат призовани на две групи за Разпоредителното заседание по делото на 28 и 29 юни.

Според обвинението нанесените имуществени вреди на граждани са в общ размер на 3,7 млн. лева , а невнесените данъчни задължения са за около 137 000 лева Касата фалира през  2016 г. Месеци наред Близнакови привличали вложители с обявена лихва до 16%. Парите си при тях влагали дори и местни магистрати – съдии и прокурори. Има и такива, вложили до 200 000 лева, изкарани от техни близки по гурбет в чужбина. Всички 226 души, ситуирани като страна по делото, загубиха парите си.

След самоубийството на Георги Близнаков, който скочи от жилищен блок в Благоевград, делото беше спряно. След това тръгна отново, но беше върнато на прокуратурата за отстраняване на пропуски.

Източник БНР

About De Fakto

Проверете също

Съдът на ЕС уточнява статута на произволната мутагенеза in vitro от гледна точка на Директивата за ГМО

 Организмите, получени чрез прилагането in vitro на техники/методи на мутагенеза, които традиционно са били използвани …

ВКС образува тълкувателно дело за обхвата на съдебния контрол върху постановлението за прекратяване, когато престъплението се преследва по тъжба на пострадалия

         С разпореждане на председателя на Върховния касационен съд (ВКС) бе образувано Тълкувателно дело № …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.