Последни новини
Home / Законът / Иван Демерджиев: Някои политици се надяват в аванс да си осигурят комфорта, който са имали след първия списък „Магнитски“

Иван Демерджиев: Някои политици се надяват в аванс да си осигурят комфорта, който са имали след първия списък „Магнитски“

Defakto.bg

Определени политици искат в аванс да си осигурят комфорта, който са имали след първия списък „Магнитски“, понеже предстои да излезе втора част от списъка, но българската държава е длъжна да предприеме някакви мерки този път.  Това каза пред  БНР Иван Демерджиев – бивш служебен министър на правосъдието.  Той участва в първия етап от разработването на концепцията за   българско законодателство  тип „Магнитски“ и коментира темата след появилия се в публичното пространство вариант на проект за български „Магнитски“.

„Донякъде наподобява, но не мога да се ангажирам с идентичност на този текст с текста, върху който работихме. Създадохме една концепция, която представихме пред комисията „Магнитски“ в 46-ото Народно събрание, напомни той.   Там бяха голяма част от хората, които в момента вземат становище по въпроса.“  Така Демерджиев коментира разпространения вариант на законопроект,  предвидил  специален Междуведомствено съвет да създава наказателни списъци за защита на националната сигурност.  Единият списък е за лица, които са извършили престъпления срещу националната сигурност, включително икономическата и финансовата.  Вторият списък е за свързани с тях лица. Санкциите, които се предвиждат, са замразяване на сметки на активи и блокиране на достъп до всякакво имущество.  Включването на лица в списъците е  ocнoвaниe зa зaпoчвaнe нa пpoвepĸa пo Зaĸoнa зa пpoтивoдeйcтвиe нa ĸopyпциятa и зa oтнeмaнe нa нeзaĸoннo пpидoбитoтo имyщecтвo и пр. Никой не призна авторството си за законопроекта.

Като служебен министър Дeмepджиeв обяви, че  е  пoдгoтвeнa концепция за бъдещ закон, “ чиято цел не e да се прилага законът „Магнитски“ на територията на България, за да предпази oт дeйcтвиeтo мy държавнитe opгaни и най-вече,  държавните предприятия, както и структуроопределящите предприятия, които са в специален нормативен списък и имат огромно значение за стабилността на държавата в икономически аспект.

Наложените санкции по „Магнитски“ застрашаваха изключително много националната сигурност, защото можеха да блокират работата на банкови институции и ключови публични предприятия, изтъкна днес бившият министър на правосъдието.

„Идеята беше не да се засегне някой неоправдано, а да се защити държавата от действията на лица, които са попаднали в подобни списъци или лица, които са попаднали в подобни списъци, но застрашават по същия начин сигурността на държавата.“, отбеляза  Демерджиев.

Той допълни още, че е било предвидено решенията да се вземат от Министерския съвет, но да има „помощен орган„.  Категоричен беше, че  „в нито един от вариантите не е предвиждано да има орган, който самостоятелно да взема решения и да включва или изключва лица от списъците на тези лица, които застрашават с действията си националната сигурност“.

Това е било разписано да става „въз основа на данни, които се обсъждат на междуведомствен съвет„, който да прави мотивирано предложение към Министерския съвет, стана ясно още от думите на Демерджиев.

Никой не е предвиждал запориране на имоти, уточни Иван Демерджиев. По думите му става въпрос за приключване на договорни отношения на определени държавни органи, публични предприятия и стратегически обекти с лица от списъка.

В концепцията е било предвидено предварително изпълнение, каквото имат редица административни актове, каза Демерджиев.

Тревожен е фактът, че лица, включени в списъка „Магнитски“ „продължават да оперират в страната спокойно, сякаш нищо не се е случило„, подчерта той.

Демерджиев изрази надежда „управляващите да не се уплашат и този дебат да продължи, но на професионално ниво“, защото в момента позициите не са юридически, а политически и „откровено са насочени към лицата, които евентуално ще попаднат във втория списък „Магнитски“.

Министерството на правосъдиеот официалон се разграничи от разпространения законопроект заради  явни противорчия с Конституцията и европейското право.

About De Fakto

Проверете също

След 12 часа дискусии по Изборния кодекс в петък, заседанието приключи с обещание за дело в съда (обновена)

След 12 -часов дебат по извънредните  промени в изборното законодателство,  петъчният  парламентарен ден приключи с …

Съобщение на Инспектората към ВСС за нов образец на имуществените декларации

Инспекторатът към ВСС разпространи съобщение за утвърждаване на нов образец на имуществените декларации по чл. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.