Последни новини
Home / Законът / Кръжокът по Римско право при ЮФ на СУ излъчи своите победители в конкурса dura lex sed lex. 

Кръжокът по Римско право при ЮФ на СУ излъчи своите победители в конкурса dura lex sed lex. 

Defakto.bg
Темата на конкурса
Младите първокурсници, участници в конкурса заедно с организатора му проф. Малина Новкиришка

Кръжокът по Римско право при Юридическия факултет на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ проведе конкурс за академично есе и публична реч на тема dura lex sed lex.   –  Строг закон,  но  закон.

В  272  аудитория на СУ участие взеха 20 студенти, чието представяне бе  оценено от  авторитетно жури в състав –  проф. д.н.Малина Новкиришка, доц. д-р Герасим Петрински от ФФ, преподава съдебна реторика, проф. д-р Мария Игнатович- преподавател по РП от университета в Ниш, Сърбия, адв. Даниела Доковска и адв. Ненка Иванова.

Конкурсът се  провежда за четвърти път  и тази година е посвен на  130 годишнината на СУ „Климент Орхидски“.

Пред журите се изправиха  първокурсници, които пишат и разсъждават свободно и необременено по поставената сложна тема.

US ROMANUM е първото българско онлайн списание, посветено на изследването и изучаването на римското право и римскоправната традиция, издавано от Юридическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“.  То обединява преподаватели и изследователи с интерес към римското право и римскоправната традиция не само от България, но и от целия свят. От 2016 г. списанието публикува и работите на членовете на новоучредената Балканска асоциация по римско право и римскоправна традиция „Societas pro iure Romano“. Мисията е да се представят различните аспекти на романистиката и въплъщението на римскоправните принципи и норми в съвременните правни системи, да се разкрие приемствеността на романистичната традиция в законодателството и в съвременната правна култура.

12  от участниците се състезаваха за призовите места в написването на есе.  Първо място в конкурса  за есе печели Нели Иванова с темата „Суровостта на законите, волята на законодателя и връзката й с тази на суверена“.

На второ място журито класира Калояна Ангелова – „Има ли морална граница законът“, трето място зае Неделчо Колев с темата „ Законовата легитимност – взаимосвързаност  и обособеност на понятията“.

Александра Доганджийска, първо място за публична реч

В конкурса за публича реч участваха осем души.  Първото  място спечели Александра Доганджийска  с темата “ Строго наказание,  ефективен закон“,   второто място зае   Константин Ангелов със  „Строгостта на закона – гарант за неговото спазване“ , а третото място  –  Мария Караниколова с речта си   „Добър закон ли е строгият закон?“.

На финала лауреатите получиха грамоти и книги на правна тематика от издателство  „Сиела“.

Есетата и речите на младите автори ще бъдат публикувани в IUS ROMANUM –  първото българско онлайн списание, посветено на изследването и изучаването на римското право и римскоправната традиция, издавано от Юридическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски“.

То е  единственото в Източна Европа романистично списание, в което се публикуват (всеки бр.ІІ от 2016 г. насетне) и статиите и докладите от ежегодните Международни конференции на Балканската асоциация по Римско право и римскоправна традиция, отбелязва проф. Новкиришка.

Много се гордеем с този проект, а и имаме голямото уважение от колегите в Европа, защото освен няколко много щедро финансирани списания по РП в момента е обща тенденцията фундаменталните правни дисциплини да се запращат в килера, а на преден план да изникват по- необходимите практически ориентирани дисциплини„, казва Новкиришка.

Константин Ангелов, заел второ място за публична реч

Историята на Кръжока по римско право в СУ „Св. Климент Охридски“ тръгва от края на 60-те години на миналия век и дейността му е свързана с имената на класика проф. Михаил Андреев, а по-късно – на доц. д-р Румен Чолов.  Като студенти в него са участвали и бъдещите преподаватели по римско право гл. ас. Теодор Пиперков и проф. д.ю.н. Малина Новкиришка-Стоянова.

След кончината на проф. Михаил Андреев  форумът прекъсна за известно време дейността си, която бе възстановена от началото на учебната 2014/2015 г.  С основна заслуга за възраждането му  са  преподавателите по римско право проф. дюн Малина Новкиришка-Стоянова, ас. Стоян Иванов, ас. Тихомир Рачев и хоноруваните преподаватели съдия Методи Шушков и съдия Васил Александров.

Кръжокът по Римско право ежегодно организира Състезание за решаване на казуси по Римско частно право за I курс, което се провежда в края на учебната година.

В рамките на Състезанието първокурсниците имат възможността да тестват на практика познанията си в областта на римското право, а представилите се най-добре получават и шанс да бъдат освободени от семестриален изпит по дисциплината.

 

 

 

About De Fakto

Проверете също

Съдия Лозан Панов: Как секретни данни за евентуално престъпление на и.ф. главен прокурор Сарафов, се оказаха в подчинената му прокуратура?!

 По какви причини Инспекторатът към ВСС досега не е проверявал Софийска градска прокуратура и как …

Галина Захарова, председател на ВКС: Няма как да се оправдаваме, че не сме знаели за случващото се в съдебната система

Мрежите за влияние трябва да се разследват едновременно Работата на прокуратурата е засенчена от съмнения …

2 коментара

  1. Здравейте! Бих искала да попитам защо в статията не сте публикували и снимка на третия в класирането за реч участник? Благодаря предварително!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.