Последни новини
Home / Законът / In memoriam Почина проф. Димитър Токушев, бивш председател на Конституционния съд

In memoriam Почина проф. Димитър Токушев, бивш председател на Конституционния съд

Defakto.bg
Проф. д-р Димитър Токушев

На 29 май 2022 г. почина проф. д-р Димитър Токушев, съобщи с дълбоко прискърбие Софийският университет „Св. Климент Охридски“

Проф. Токушев беше дългогодишен преподавател в Юридическия факултет на Софийския университет, водещ изследовател в сферата на историята на българската държава и право, член на Конституционния съд на Република България (2006-2015 г.) и негов председател в периода от 2013 до 2015 г.

Токушев е роден в Силистра през 1946 г. Завършва Юридическия факултет през 1970 г., след което работи като районен прокурор в Пирдоп. От 1976 г. се посвещава на преподавателска кариера.

Първоначално е асистент в катедрата по теория и история на българската държава и право. През 2004 г. става професор, а в периода 2003-2006 г. е декан на факултета.

Като преподавател проф. Токушев се помни от поколения български юристи, които той като първокурсници посрещаше с лекциите си по история на българската държава и право в ауд. 272 на Ректората.

Неговата изследователска дейност беше посветена на богата проблематика из на историята на българското право с акцент върху пеналистиката, Търновската конституция и развитието на новобългарската съдебна система. Венец на тези му трудове стана публикуването на учебниците по история на новобългарската (2001) и средновековната ни държава и право (2009), които ще продължават да са ценен помощник на студентите в юридическите факултети,  е посочено  в съобщение на Юридическия факултет.

Поклонението ще се състои на 2 юни 2022 г. от 11.00 часа в ритуалната зала на Православен гробищен парк „Св. Архангел Михаил“, квартал Бояна, София.

About De Fakto

Проверете също

След 12 часа дискусии по Изборния кодекс в петък, заседанието приключи с обещание за дело в съда (обновена)

След 12 -часов дебат по извънредните  промени в изборното законодателство,  петъчният  парламентарен ден приключи с …

Съобщение на Инспектората към ВСС за нов образец на имуществените декларации

Инспекторатът към ВСС разпространи съобщение за утвърждаване на нов образец на имуществените декларации по чл. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.