Последни новини
Home / Законът / In memoriam Почина проф. Димитър Токушев, бивш председател на Конституционния съд

In memoriam Почина проф. Димитър Токушев, бивш председател на Конституционния съд

Defakto.bg
Проф. д-р Димитър Токушев

На 29 май 2022 г. почина проф. д-р Димитър Токушев, съобщи с дълбоко прискърбие Софийският университет „Св. Климент Охридски“

Проф. Токушев беше дългогодишен преподавател в Юридическия факултет на Софийския университет, водещ изследовател в сферата на историята на българската държава и право, член на Конституционния съд на Република България (2006-2015 г.) и негов председател в периода от 2013 до 2015 г.

Токушев е роден в Силистра през 1946 г. Завършва Юридическия факултет през 1970 г., след което работи като районен прокурор в Пирдоп. От 1976 г. се посвещава на преподавателска кариера.

Първоначално е асистент в катедрата по теория и история на българската държава и право. През 2004 г. става професор, а в периода 2003-2006 г. е декан на факултета.

Като преподавател проф. Токушев се помни от поколения български юристи, които той като първокурсници посрещаше с лекциите си по история на българската държава и право в ауд. 272 на Ректората.

Неговата изследователска дейност беше посветена на богата проблематика из на историята на българското право с акцент върху пеналистиката, Търновската конституция и развитието на новобългарската съдебна система. Венец на тези му трудове стана публикуването на учебниците по история на новобългарската (2001) и средновековната ни държава и право (2009), които ще продължават да са ценен помощник на студентите в юридическите факултети,  е посочено  в съобщение на Юридическия факултет.

Поклонението ще се състои на 2 юни 2022 г. от 11.00 часа в ритуалната зала на Православен гробищен парк „Св. Архангел Михаил“, квартал Бояна, София.

About De Fakto

Проверете също

Ивайла Бакалова към депутатите: Мартин Нотариуса съществуват заради болната ни съдебна система, не пропускайте кръга на Петьо Еврото, той е по-силен

Сменете си адвоката,  с Лулчева няма как да се получат нещата, препоръчва Нотариуса на Ивайла …

Защо АС – София потвърди отказа на СГС да пусне предсрочно на свобода един от убийците на студента Стоян Балтов

  Апелативен съд София потвърди отказа на СГС  за предсрочно освобождаване от затвора на  Александър …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.