Последни новини
Home / Законът / Зам.министър Борислав Ганчев: Министерството на правосъдието не подготвя български вариант на закона „Магнитски“ (допълнена)

Зам.министър Борислав Ганчев: Министерството на правосъдието не подготвя български вариант на закона „Магнитски“ (допълнена)

Defakto.bg

Министерство на правосъдието имаме работна група, която работи по изработването на законопроект за Закон за мерки, превенция и защита на националната сигурност от посегателства, свързани с опасност за икономическата и финансовата сигурност на страната“ – това заяви пред Би Ти Ви зам.-министърът на правосъдието Борислав Ганчев.

Ганчев каза,  че в обществото се говори за български закон „Магнитски“, но законопроектът, който подготвя правосъдното министерство, не е такъв.

Това е закон, който да влиза в действие, когато български граждани или техните дружества биват включени, да речем, в списък като „Магнитски“ или да осъществяват някакви други дейности, които да подкопават националната сигурност. Утре имаме среща с бизнеса, за да видим те как го виждат и как ще се отрази на тяхната дейност„, обясни зам. министърът.

Добави, че в групата, която работи по закона, има спор за името, което води до това, че не е ясен авторът законопроекта, който изтече и не получи одобрение от коалиционните партньорите и  опозицията.

Ние не можем да припознаем този законопроект като наш и не можем да потвърдим, че той отговаря на нашите цели и конституцията, както и на европейското законодателство, включително на Европейската конвенция за защита правата на човека и основните свободи„, добави Ганчев.

Според зам.-министъра на правосъдието идеята на законопроекта е да се създадат определени предпоставки за определени действия по отношение на някое лице.

По-късно ресорният министър Надежда Йорданова  поясни: „Става въпрос от една страна и за изготвяне на самостоятелен закон със самостоятелна процедура, или съответно прилагане на процедурите, които в момента съществуват по закона за мерките срещу изпиране на пари, включително беше обсъждан и вариантът… дали да не се измени законът, който е свързан със защита срещу тероризъм. Но всичко това е въпрос на дискусия, така че когато сме готови, ще обявим законопроекта.“

Окончателното предложение ще бъде представено за обсъждане на коалиционните партньори, каза още Надежда Йорданова и припомни, че проектът на закона, който преди дни изтече в медиите, не съответства на Конституцията и на Европейската конвенция за защита правата на човека, поради което не може да бъде подкрепен.

Йорданова  участва в дискусия, свързана с промени в Търговския закон, свързани с подобряване на производството по несъстоятелност.

Във вторник Епицентър. бг  оповести  Протокол от първото заседаниие  на Консултативния съвет по финансова стабилност (КСФС), проведено на 18 май 2022 година, на който  е обсъждан разпространения законопроект под името “ Работата по проекта на Закон за мерки за превенция и защита на националната сигурност от рискове за икономическата и финансовата система на държавата“.  Според изданието на това заседание са  дадени инструкции “ час по-скоро текстът да се отправи към законодателния орган“, а съветът е решил: „Работата по проекта на Закон за мерки за превенция и защита на националната сигурност от рискове за икономическата и финансовата система на държавата следва да приключи в най-кратки срокове в рамките на май 2022 г., с цел неговото спешно и приоритетно внасяне за разглеждане в Народното събрание„.

От протокола личи, че на заседанието на Консултативния съвет по финансова стабилностса присъствали:

– Асен Василев, заместник министър-председател по еврофондовете и министър на финансите,
– Димитър Радев, управител на БНБ
– Бойко Атанасов, председател на КФН
– Румен Спецов – изпълнителен директор на НАП
– Пламен Тончев – председател на ДАНС
– Даниела Митева – изпълнителен директор на Агенцията по вписванията.
– Васил Георгиев – заместник-министър на външните работи

Както и екипи от МФ, БНБ, КФН, МВнР, НАП, ДАНС и Агенцията по вписвания – общо 14 души, пише Епицентър.

От публикацията е очевидно , че Министреството на правосъдието, което се разграничи от проекта,  дори не е имало представител на съвета на финансистите, независимо че вицепремиерът  Асен Василев опита да насочи вниманието по „изпуснатия“  законопроект към ведомството на Надежда Йорданова.

About De Fakto

Проверете също

Над 130 участници в Международна конференция „Стоп на омразата“ се обявиха за толерантност между хората

За мен е чест да открия конференцията „Стоп на речта на омразата“ с организатори Прокуратурата …

В ход е изпълнение на мерките по препоръките на ЕК, отчете Съветът за върховенство на правото

В ход е изпълнение на мерките по отправените от Европейската комисия препоръки с третия годишен …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.