Последни новини
Home / Законът / Европейската прокуратура е наложила запори за 259 млн. евро по дела за измами с бюджета на ЕС

Европейската прокуратура е наложила запори за 259 млн. евро по дела за измами с бюджета на ЕС

Defakto.bg

Само от измами с ДДС годишните загуби за бюджета са между 30 и 60 милиарда евро

В изказване пред журналисти главният прокурор на Република България Иван Гешев изрази удовлетворението си от съвместната работа на Прокуратурата на Република България (ПРБ) и Европейската прокуратура в духа на общите цели и професионализъм. България е водеща по брой на изпратените по компетентност на Европейската прокуратура казуси, като голяма част от делата са изпратени от ПРБ, казва Гешев. Той подчертава добрата комуникацията между него и европейския главен прокурор Лаура Кьовеши, която спомага за своевременното решаване на текущи въпроси по дела, изпратени от българската на Европейската прокуратура.

Европейската прокуратура е завела дела за измами с бюджета на ЕС, по които са наложени запори на имущество за 259 милиона евро. Това се посочва в съобщение по повод навършването на една година от началото на работата на новата европейска институция, съобщи БТА.  Конференцията се  пpoвeждa от 30 мaй – 1 юни 2022 г. в Xepцoгcтвo Люĸceмбypг.

Прокуратурата на ЕС е получила 4006 сигнала за възможни нередности и е предприела 929 проверки. Повдигнати са 28 обвинения, по четири от тях са произнесени присъди, показват данните. Отбелязва се, че запорираното имущество е на стойност, четири пъти по-голяма от годишния бюджет на Европейската прокуратура.

Уточнява се, че най-големият дял на подадените сигнали е от държавни институции (1921), следват съобщенията от частните организации (1841) и от институциите на ЕС (231). Често разследваните случаи засягат повече от една държава. Количеството на постъпващите данни е нееднакво и често  недостатъчно, се посочва в съобщението.

Европейската прокуратура отчита, че това ограничава възможностите за засичане и разследване на престъпленията, а така държавите не могат да възстановят средствата, с които е злоупотребено.

По данни на прокуратурата на ЕС само от измами с ДДС годишните загуби за бюджета са между 30 и 60 милиарда евро.  Това са пари, които или е трябвало да бъдат внесени в бюджетите на държавите-членки, или просто са били откраднати от тях. Особено в днешната икономическа обстановка е изненадващо, че все още трябва да се обяснява нуждата от решителна борба с организираната престъпност, посочва Европейската прокуратура.

Както е  известно,  новата европейска институция  се занимава със случаи, при които има съмнения за злоупотреби със средства от бюджета на ЕС – измами, корупция, пране на пари на стойност над 10 хиляди евро и трансгранични измам с ДДС на стойност над 10 милиона евро. Тя е  независим орган на Европейския съюз, който отговаря за разследването, наказателното преследване и предаването на съд за престъпления против финансовите интереси на ЕС, включващи: измами,  корупция,  изпиране на пари, трансгранични измами с ДДС.

Компетентните органите на ЕС, както и на  22-те държави членки, участващи в Европейската прокуратура, трябва да ѝ докладват за всяко престъпно поведение, което засяга бюджета на ЕС.  Физическите лица също може да съобщават за предполагаеми случаи на измама и други престъпления.

Европейската прокуратура трябва да има мандат за разследване и на пране на пари между отделните държави, заяви наскоро  премиерът Кирил Петков след среща с италианския си колега Марио Драги в Рим.  Това ще премахне потенциални престъпления като „вилата в Испания“( б.р.къщата в Барселона ) и други подобни, където парите се изнасят от съответната държава и отиват в други европейски страни-членки. Ако европейската прокуратура има ясен мандат и върху този тип парични потоци, този вид престъпления ще бъдат хванати много по-бързо“,  заяви Петков.

About De Fakto

Проверете също

След 12 часа дискусии по Изборния кодекс в петък, заседанието приключи с обещание за дело в съда (обновена)

След 12 -часов дебат по извънредните  промени в изборното законодателство,  петъчният  парламентарен ден приключи с …

Съобщение на Инспектората към ВСС за нов образец на имуществените декларации

Инспекторатът към ВСС разпространи съобщение за утвърждаване на нов образец на имуществените декларации по чл. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.