Последни новини
Home / Законът / Задържан е гражданин на Норвегия по разследване за членство в терористична организация

Задържан е гражданин на Норвегия по разследване за членство в терористична организация

Defakto.bg

Норвежки гражданин, срещу когото в страната му се  води разследване за членство в терористична организация, подготовка на терористично нападение и подбуждане към тероризъм, е задържан в Стара Загора в рамките на международна контратерористична операция. Тя се е провела под надзора на Специализираната прокуратура, съобщиха от там.

При съвместната операция на 31 май 20 22 г.  е задържан пълнолетен гражданин на Кралство Норвегия, срещу когото норвежките власти водят разследване за членство в терористична организация, подготовка на терористично нападение и подбуждане към тероризъм.
Извършено е претърсване на адреса на лицето в  Стара Загора, откъдето са иззети веществени доказателства, относими към предмета на разследването.
В хода на работата на ДАНС, предшестваща операцията, съвместно с партньорски служби, е установено, че преди и след пристигането си в България,
лицето е публикувало в няколко интернет-страници и групи в социалните мрежи призиви за извършване на терористична дейност в и извън Европа и е поддържало интензивни он-лайн контакти с други радикализирани лица.
От страна на норвежките власти е издадена Европейска заповед за арест, която ще бъде разгледана от компетентния съд. Отправена е и молба за правна помощ от българските разследващи органи, която е изпълнена от Специализираната прокуратура.
По категоричен начин е установено, че дейността на лицето не обхваща нито подготовка и осъществяване на терористична дейност в България, нито създаване на терористична група в страната.

About De Fakto

Проверете също

Адв. Ана Велкова: За мнозинството от ВАдвС е важен резултатът, пътят до него няма значение

  За мнозинството от ВАдвС е важен резултатът, пътят до него няма значение. И ако в …

Следи от шпионски софтуер в Брюксел: Елена Йончева и Натали Лоазо са били подслушвани

 Депутатите от Европарламента откриха в телефоните си зловреден софтуер, което предизвика тревога за поверителната работа …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.