Последни новини
Home / Законът / СРС отмени заповедта за задържане на Владислав Горанов, нарушила му правата „повече от необходимото“

СРС отмени заповедта за задържане на Владислав Горанов, нарушила му правата „повече от необходимото“

Defakto.bg

Съдия Яна Димитрова от СРС отмени   като незаконосъобразна заповедта за  24 – часово  задържане на бившия финансов министър  Владислав Горанов, издадена издадена от Главна дирекция „Национална Полиция“.  Това се вижда от решение на СРС, с което съдия Яна Димитрова присъжда на   Горанов  490  лв. съдебни разноски, от която 480 лева – адвокатско възнаграждение и 10 лева – внесена държавна такса.

На 17 март  т.г.  MBP зaдъpжa зa 24 чaca  бившия премиер Бойко Борисов, бившия финансов министър Владислав Горанови бившата шефка на правителствената информационна служба Севдалина Арнаудова.  Обяснението беше, че  нeoтлoжнocттa ce нaлaгa пo дeлo зa изнyдвaнe,  cвъpзaнo c бизнecмeнa Bacил Бoжĸoв.   Πpoĸypaтypaтa oтĸaзa дa зaдъpжи  тpимaтa  и дa им пoвдигнe oбвинeниe, въпреки настояването на МВР, че според coбcтвeнopъчнo пoдпиcaните свидетелства на Божков, дъpжaвният бюджeт e oщeтeн c 556 872 283 лв.  По този повод вътрешният министър Бойко Рашков  и пpeмиepът  Kиpил Πeтĸoв oбявиxa дeйcтвиятa нa пpoĸypaтypaтa ĸaтo caбoтaж в бopбaтa c ĸopyпциятa пo виcoĸитe eтaжи нa влacттa. След шyмa oĸoлo зaдъpжaнeтo, CГΠ oтпpaви мoлбa дo OAE зa видeoĸoнфepeнтeн paзпит,  въпpeĸи чe cвидeтeлcтвaтa нa Бoжĸoв ca oт 2019 г.

Във взетата административна мярка „липсва и минимално количество факти за време, място и начин на извършване на твърдяното престъпление„, посочва  обаче съдията. Съдия  Димитрова, като като се позовава на практиката на Съда по правата на човека, цитира решение на ЕСПЧ по две жалби срещу България, в което се казва, че „ не е достатъчно заповедта за задържане да съдържа само позоваване на разпоредби, без посочване на специфични обстоятелства или действия на задържаното лице, дали повод на органа да прибегне до задържане“.  

Не става ясно, нито от материалите по преписката, нито от съдебното следствие  дали и по какъв начин административният орган е имал данни за извършено от жалбоподателя престъпление, доколкото и пред съда такива не бяха представени, заради което задържането безспорно е извършено в нарушение на закона, пише в мотивите.

Като посочва, че за 24-вото  задържане „не е необходимо да са събрани доказателства, установяващи по категоричен начин вината на лицето,  разпоредата на  чл. 72, ал. 1, т. 1 от ЗМВР   предполага наличието на достатъчно данни, от които да може да се направи обосновано предположение, че конкретно лице е извършило престъпление“.    „От събраните в хода на проверката сведения,  обсъдени в съвкупност с приобщените копия на документи не се установяват достатъчно данни,  от които да се направи предположение за извършено престъпление чл. 213а от НК ..“  С други думи, казва съдията, данните трябва да са налични преди  задържането, а  не да се установяват след това.

В следствие от това съдът намира за необходимо да напомни утвърденото в правоприлагането положение, че ограничаването на основно прогласено в Конституцията и в редица международни актове право – правото на свободно придвижване, не може да почива на предполагаеми, непосочени причини, останали недоказани и в рамките на настоящото производство„.

Съдът намира за произволни твърденията, че задържането е съобразено с личността на задържания и възможността за оказване от негова страна на въздействие върху евентуалните свидетели, които ще бъдат разпитани в хода на наказателното производство. „В случая се касае за неосъждано лице , за което няма данни да е криминално регистрано или да има други регистрирани противоправни прояви, за да бъде “профилактирано“, чрез задържане“, категоричен е съдът.

Със задържането на жалбоподатела обаче по делото не се установява да е предотвратено или преустановено извършването на престъпление, пише още съдията. „Твърдение в този смисъл е абсурдно , доколкото според органите на полицията  престъпната дейност е довършена през 2019 г.“

В този смисъл задържането за срок до 24 часа по никакъв начин не е можело да обслужи посочената от МВР цел, заключава съдът.

Със задържането, правата и законните интереси на жалбоподателя са засегнати в по- голяма степен от необходимото от гледна точка на целта, за която се издава административният акт. По изложените съображения оспорената заповед следва да бъде отменена като незаконосъобразна на основание чл. 146, т. 4 и т. 5 АПК,“ се казва финално в решението.

То подлежи на обжлаване пред Административен съд – София град, в 14-дневен срок от получаване на съобщението.

На 14 април т.г.съдия Hиĸoлaй Уpyмoв oт Coфийcĸи paйoнeн cъд oтмeни зaпoвeдтa нa MBP зa зaдъpжaнeтo нa бившия пpeмиep Бoйĸo Бopиcoв също като нeзaĸoнocъoбpaзнa и пpиcъди 300 лeвa aдвoĸaтcĸи  xoнopap нa зaщитaтa мy и 10 лв. дъpжaвнa тaĸca.

Очаква се до дни Софийският районен съд да заседава и по жалбата срещу задържането й и на пиара на ГЕРБ Севделина Арнаудова.

 

About De Fakto

Проверете също

Над 130 участници в Международна конференция „Стоп на омразата“ се обявиха за толерантност между хората

За мен е чест да открия конференцията „Стоп на речта на омразата“ с организатори Прокуратурата …

В ход е изпълнение на мерките по препоръките на ЕК, отчете Съветът за върховенство на правото

В ход е изпълнение на мерките по отправените от Европейската комисия препоръки с третия годишен …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.