Последни новини
Home / Законът / Гешев: ЕС трябва да приеме еквивалент на американския закон „Магнитски“, който държавите членки да ползват

Гешев: ЕС трябва да приеме еквивалент на американския закон „Магнитски“, който държавите членки да ползват

Defakto.bg

В ЕС трябва да бъде приет еквивалент на американския закон „Магнитски“ и след това този закон да  бъде пренесен в националните законодателства на страните членки. Това каза в интервю пред БНР  главният прокурор Иван Гешев.

Чисто юридически, моето становище, че трябва да има в него ЕС, а след това – да се транспонира в съответното законодателство на националните законодателства. Това е моят юридически прочит, защото, на базата на съответните документи на ЕС, ако ние приемем някакво законодателство, поне от това, което прочетох във вестниците, то ще е много сериозно противоречие с европейското право“.

Гешев заяви още, че  ще бъде обявена нова процедура за избор на 10-ти делегиран европейски прокурор от България, за да бъде изцяло попълнена нашата квота.

През октомври 2021 г. кoлeгиятa нa  Eвpoпeйcĸия глaвeн пpoĸypop Лayap Kьoвeши назначи чeтиpимa дeлeгиpaни пpoĸypopи oт Бългapия, като преди това през септември  бяха назанечин петима.  Не беше одобрен един от кандидатите поради което остана едно незаето място за български делегиран прокурор в Европейската прокуратура.

Oчaĸвa ce избopът дa  бъдe oбявeн oфициaлнo в cлeдвaщитe дни.

За отношенията си с Лаура Кьовеши, главният прокурор каза:

Политически оценки всеки има право да прави! Разберете, госпожа Кьовеши е професионалист, тя е магистрат, тя не е политик и политическите оценки на нейното и на моето поведение може да си ги прави всеки, но трудно могат да бъдат предложени политически стандарти към професионални отношения. Ако някой се обърква, че госпожа Кьовеши ще направи компромис с независимостта на нейните прокурори – става въпрос за европейски делегирани прокурори, които са между другото и български прокурори – прави голяма грешка„.

 

About De Fakto

Проверете също

Над 130 участници в Международна конференция „Стоп на омразата“ се обявиха за толерантност между хората

За мен е чест да открия конференцията „Стоп на речта на омразата“ с организатори Прокуратурата …

В ход е изпълнение на мерките по препоръките на ЕК, отчете Съветът за върховенство на правото

В ход е изпълнение на мерките по отправените от Европейската комисия препоръки с третия годишен …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.