Последни новини
Home / Законът / Закон тип „Магнитски“ трябва да има, но изработването му среща проблеми и в Конституцията, и в ЕКПЧ

Закон тип „Магнитски“ трябва да има, но изработването му среща проблеми и в Конституцията, и в ЕКПЧ

Defakto.bg

„Няма да се откажем да работим по тази тема – законодателно решение трябва да има, но то трябва да е добро.“ Това заяви пред БНР министърът на правосъдието Надежда Йорданова относно законодателство тип „Магнитски“ в български вариант.

Попитана дали това следва да стане в отделен закон или с разпоредби във вече действащи Надежда Йорданова изтъкна:  „Трябва да има законодателна уредба. Изключително труден за решаване е този въпрос от законодателна гледна точка. Продължава да няма консенсус по какъв ред трябва да подходим, каква да е точно процедурата. Изработването на изцяло нова процедура среща много сериозни проблеми от гледна точка не само на Конституцията, но и на Европейската конвенция за правата на човека„.Ограничаването на правото на собственост и свободната стопанска инициатива не може да бъде основано на предположения и неограничено във времето, отбеляза министърът на правосъдието.

В момента това не е приоритет за ведомството, уточни Йорданова.  „Текстът, който се появи в медиите, във вида, в който се появи в медиите, го видях от медиите. Преди това съм виждала различни текстове. Вариации на този текст съм виждала. Точно този текст го видях от медиите“, настоя тя.

Правосъдното министерство е разписало като срокове заложените в коалиционното споразумение и Плана за възстановяване и устойчивост, съобщи Йорданова.

Законопроектът за търсене на отговорност на главния прокурор трябва да е готов до края на юни и да стане действащо право от началото на следващата година. Антикорупционното законодателство трябва да бъде прието през септември, през юли трябва да се приемат измененията в Търговския закон за несъстоятелността, а до края на годината трябва да бъде приета и реформата във връзка с медиацията.

Около антикорупционния орган тече дебат – едната група спорни въпроси засяга състава и начина на вземане на решения, другата група касае разследващите функции на инспекторите, поясни Надежда Йорданова.

За да не бъде този орган бухалка, изключително важно е да има ефективен и бърз съдебен контрол върху актовете и действията. Това е най-добрата гаранция“, категорична бе министърът.

По темата със закритото специализирано правосъдие и дали трябва да се удължи преходния период за предаване на висящите дела Йорданова подчерта, че засега не предвижда конкретно законодателно предложение в тази посока. „Към настоящия момент не виждам основания за удължаване„, каза Йорданова.

About De Fakto

Проверете също

Над 130 участници в Международна конференция „Стоп на омразата“ се обявиха за толерантност между хората

За мен е чест да открия конференцията „Стоп на речта на омразата“ с организатори Прокуратурата …

В ход е изпълнение на мерките по препоръките на ЕК, отчете Съветът за върховенство на правото

В ход е изпълнение на мерките по отправените от Европейската комисия препоръки с третия годишен …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.