Последни новини
Home / Законът / Омбудсманът с внезапна проверка в центровете в Елхово и Сарафово

Омбудсманът с внезапна проверка в центровете в Елхово и Сарафово

Defakto.bg
Снимки Институцията на омбудсмана

 

Внезапна проверка на омбудсмана в двата буферни центъра за разпределение на украински граждани със статут на временна закрила в гр. Елхово и „Сарафово“ констатира, че подготовката за приемане на хора е стартирала късно.  Това поставя под напрежение оторизираните институции да организират процеса по настаняване, а в последствие и по извозване до държавните бази, определени за приемането на граждани с времена закрила. .Липсата на информация къде и кога ще бъдат настанени украинските граждани е ключов проблем, който поставя под напрежение и несигурност хората.

Съобщението е на преслужбата  на омбудсмана, публикуваме го без редакторска намеса

Проверката на екипа на омбудсмана в Елхово установи, че центърът разполага с капацитет от 1 768 места за настаняване в 221 нови жилищни фургона, които имат по две стаи с 4 двойни легла – на вишка. Всичките – оборудвани с нов постелъчен инвентар – възглавници и чаршафи. Поради факта, че фургоните не са използвани до момента бе констатирано, че са възниквали проблеми с електрозахранването, ключалките и др. Мястото разполага с 20 фургона, всеки с по 7 тоалетни и бани – общо 140, установено бе наличието на течаща топла и студена вода.

Фургоните са разположени на площ от 22,5 декара дворно охраняемо асфалтово пространство, като цялата площ не е залесена и е изложена на пряка целодневна слънчева светлина. Фургоните са неклиматизирани и дневната температура навън и в тях, достига изключително високи стойности, което е неблагоприятно за по-продължителен престой и крайно неподходящо за малки деца и хора с тежки хронични заболявания.

Беше констатирана липсата на хладилници и хладилни витрини за съхранение на хранителни продукти и напитки. В деня на проверката – 1 юни бяха осигурени 10 електрически кани, необходими за приготвянето на топли напитки, бебешки храни и супи.

При среща с началника на центъра екипът бе информиран, че украинските граждани са започнали да пристигат на 31 май 2022 г. между 18.00 и 21.00 часа, с 10 автобуса и няколко частни автомобила. Пренощувалите в центъра са 561 души, като на 1 юни са извозени 413 украински граждани с временна закрила, основно е даден приоритет на уязвимите групи –  родители с деца до 3-годишна възраст, пенсионери и хора с хронични заболявания и трайни увреждания.

Гражданите с домашни любимци, с деца над 3-годишна възраст и хора от едно семейство, които не искат да се разделят, са оставени за преместване на по-късен етап. От 18 болни с хронични заболявания, екипът констатира 8 останали и 10 изведени от центъра. Гражданите от уязвимите групи бяха насочени с приоритет към базата на Министерски съвет в гр. Варна. Останалите граждани са извозени към държавните бази във Велинград, Боровец, Ястребино и Старозагорски минерални бани.

Пред екипа на омбудсмана украинските граждани с притеснение споделиха за липсата на първоначална организация и информация при транспортирането им от центъра към държавните бази, което е довело до сваляне на хора от автобуси, струпване, пререждане и напрежение. Това ги е принудило сами да изготвят помежду си списъци за подпомагане на по-добрата организация. Най-големият проблем според тях е липсата на предварителна информация кога и къде ще бъдат преместени. Такава информация се получава от централно държавно ниво сутринта в деня на извеждането.

Работата на центъра се обезпечава от служители от ДАБ, логистиката се обслужва от служители на МВР, доброволци и БЧК. Медицинското обслужване от 1 юни се осъществява от МИ- МВР – една линейка с екип от лекар и медицинска сестра, който разполага и с фургон на място, с работното време от 8.00 до 17.00 часа, в останалото време е на разположение за повикване при спешни случаи. В 20.00 часа на 1 юни линейката беше на място за дете с висока температура от 39,7 градуса.

Екипът завари доброволци от Варна, които раздаваха топли храни, напитки и тоалетни принадлежности. Храненето на чужденците се осъществява от Община Елхово чрез Социалния патронаж, която основно е суха, но включва и плод. Вода се раздава и от БЧК, като хората с временна закрила споделиха, че тя не им е достатъчна в горещината.

Придвижването на украинските граждани е свободно, като в рамките на деня на проверката между 50 и 60 от тях са напуснали доброволно и самостоятелно центъра с помощта на микробуси или таксита.

В деня на проверката около 21.00 часа в центъра от Варна пристигнаха 62 души с два автобуса и един лек автомобил, които бяха регистрирани за 30 минути.

Очакванията на ДАБ за центъра в гр. Елхово е да приключи дейността си на 2 юни 2022 г.

Проверката на омбудсмана в хотелската база на МО в „Сарафово“ установи 167 настанени украински граждани в 6 сгради със самостоятелни стаи, обезпечени с постелъчен инвентар, които разполагат със собствен санитарен  възел. Общият капацитет на хотелската част е над 250 места. Екипът бе уведомен, че на 1 юни 2022 г. 60 души са изведени в база на НЕК ЕАД в гр. Приморско.

В рамките на два дни 9 украински граждани са напуснали доброволно буферния център в „Сарафово“, като има и такива, които въобще не са пожелали да бъдат настанения в него. Всичките са попълнили декларация за отказ.

Базата е разположена на 100 декара залесена площ край брега на морето. В нея към момента на проверката бяха настанени и 50 военнослужещи, които до края на 2 юни ще напуснат, което освобождава допълнително места. Въпреки това Министерството на отбраната е осигурило и разпънало 20 климатизирани палатки, всяка с капацитет за 20 души, като в 10 от палатките са инсталирани по 20 легла с нов постелъчен инвентар, осигурени от БЧК.

Охраната на входа на центъра позволява свободно движение на украинските граждани след записване на ЛНЧ (личен номер на чужденец).

Екипът на омбудсмана констатира, че храненето е подсигурено в столовата на базата и е обезпечено от Община Бургас чрез Социалния патронаж. Раздадените порции от зелен боб бяха малки, като има възможност за получаване и на допълнително. В деня на проверката беше констатирано, че е раздаден и хранителен пакет, включващ кроасани, консерва, хляб и вода. В столовата има възможност за получаване и на топли напитки – чай, кафе.

Медицинското обслужване е обезпечено от един екип на Центъра за спешна медицинска помощ, който постоянно дежури пред базата. Гражданите с хронични заболявания и увреждания са вписани в списък за приоритетно извеждане.

При проверката в центъра работеха служители на ДАБ, на Областна администрация – Бургас, Община Бургас и доброволци – детски психолог и преводачи, които оказват нужното съдействие на гражданите.

По късно същият ден правителственато пресслужба съобщи, че : Буферният център в Елхово е затвори още днес, след като и последната група украински бежанци отпътува за Габрово в 15.30 часа.
По-рано през днешния ден бежанци потеглиха и към почивни бази в Пампорово, София, Павел Баня и Банско.
Общо 13 автобуса транспортираха всички хора с временна закрила към държавните бази из страната. В буферния център пренощуваха общо 634 души, а центърът бе използван по-малко от 48 часа“.

About De Fakto

Проверете също

Над 130 участници в Международна конференция „Стоп на омразата“ се обявиха за толерантност между хората

За мен е чест да открия конференцията „Стоп на речта на омразата“ с организатори Прокуратурата …

В ход е изпълнение на мерките по препоръките на ЕК, отчете Съветът за върховенство на правото

В ход е изпълнение на мерките по отправените от Европейската комисия препоръки с третия годишен …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.