Последни новини
Home / Законът / СГС остави в ареста Георги Енев, обвиняем в измама за нерегламентирани погребения (допълнена)

СГС остави в ареста Георги Енев, обвиняем в измама за нерегламентирани погребения (допълнена)

Defakto.bg
Софийска градска прокуратура се е самосезирала  с новите данни за незаконни погребения
Софийският градски съд отхвърли като неоснователна въззивната жалба на обвинения в измама с погребални услуги Георги Енев, с която той поиска по-лека мярка от „задържане под стража“.
Съдът прие, че има достатъчно доказателства, от които да се направи обосновано предположение, че Енев е съпричастен към извършеното престъпление.
Въпреки че по делото няма данни за опасност обвиняемият да се укрие, общественото недоволство по случая, може да го подтикне към това.
Защитата поискадомашен арест или парична гаранция за обвиняемия, за да бъде до майка си, която наскоро претърпяла операция.  Самият Енев заяви пред съда, че иска да излезе на свобода и че няма да се укрие.
На 26 май 2022 г. Софийският районен съд наложи постоянен арест на 51-годишния Георги Eнев, собственик на траурна агенция, обвинен в организиране на схема за незаконни погребения на възрастни хора.
Енев е обвиняем след случая, при който в землището до гробищен парк на село Клисура бяха открити човешки останки.   Стана ясно, че за едно от лицата, чиято самоличност бе установена, синовете на починалия платили на Георги Енев сумата от 1000 лева за кремация, а след това получили урна, за която обвиняемият твърдял, че е прахът на починалия възрастен мъж.
По случая е образувано досъдебно производство за измама  по чл. 209, ал. 1 от НК, за което е предвидено наказание „лишаване от свобода“ от 1 до 6 години.

По-късно Софийска градска прокуратура съобщи,че се е самосезирала  с  нови данни за незаконни погребения в землището на с. Клисура, Столична община, район Банкя.

Данните са разкрити по наказателно производство, наблюдавано от СРП и добило широк обществен отзвук. В хода на разследването по досъдебното производство са разкрити общо 13 тела  на лица.  „Предстои да се извърши комплексна проверка, като се предприемат всички необходими действия и се изпълнят дадените от СГП указания. По случая са изискани материалите от наказателното дело, наблюдавано от СРП, и ще се възложи проверка на Столичния инспекторат.  Резултатите следва да бъдат докладвани на СГП и събраните материали да бъдат анализирани от прокурора, за да се прецени необходимостта от предприемане и на други мерки по реда на надзора за законност“, се казва в съобщение на СГП.

About De Fakto

Проверете също

Над 130 участници в Международна конференция „Стоп на омразата“ се обявиха за толерантност между хората

За мен е чест да открия конференцията „Стоп на речта на омразата“ с организатори Прокуратурата …

В ход е изпълнение на мерките по препоръките на ЕК, отчете Съветът за върховенство на правото

В ход е изпълнение на мерките по отправените от Европейската комисия препоръки с третия годишен …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.