Последни новини
Home / Законът / Повишиха говорителят на Гешев Сийка Милева във ВКП, назначиха пети зам. апелативен прокурор в София

Повишиха говорителят на Гешев Сийка Милева във ВКП, назначиха пети зам. апелативен прокурор в София

Defakto.bg
Говорителят Сийка Милева

Прокурорската колегия на ВСС повиши говорителят на главния прокурор Сийка Милева от спецпрокуратурата във ВКП.  Повишение на длъжност „прокурор“ във ВКП и ВАП получиха и   Даниела Ангелова-Осоговска – прокурор в Апелативна специализирана прокуратура, Таня Поповска – прокурор в Апелативна прокуратура – София, Димитър Хаджийски – прокурор в Софийска градска прокуратура, Димитрия Дърмонска – прокурор в Специализирана прокуратура и Антоанета Близнакова – прокурор в Апелативна прокуратура – София, на длъжност „прокурор“ във Върховна касационна прокуратура.

Решенията са взети във връзка с обявения през 2020 г. конкурс за повишаване във ВКП, след който на 27 април т.г. ПК на ВСС назначи класираните на 12-те места обвинители. Междувременно обаче във ВКП са се освободили още шест места и  бяха повишени следващите шестима в класирането, сред които и Сийка Милева, която на конкурса бе заела 17-та позиця.

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет определи пета щатна длъжност „заместник на административния ръководител – заместник-апелативен прокурор“ на Апелативна прокуратура – София чрез трансформиране на една свободна длъжност „прокурор“ от щата на органа, считано от датата на вземане на решението. За заемане на длъжността е назначена Даниела Ангелова, която е заместник административен ръководител на Апелативна специализирана прокуратура, считано от датата на встъпване в длъжност.  ПК мотивира необходимостта от пети заместник с високата натовареност на Апелативна прокуратура – София и нуждите за кадрово укрепване на  организацията и управлението ѝ.

Междувременно  ПК на ВСС прекрати два конкурса заради закриването на  спецпрокуратурата и  §57 от ПЗР от  Закона за съдебната власт, който предвижда прекратяването на конкурсите за СП.  През септември 2019 г. беше обявен конкурс за повишаване в окръжните прокуратури като девет от местата бяха в СП. На тях бяха назначени деветима обвинители, но тече срок за повишаване по реда на чл. 193, ал. 6 от ЗСВ и именно заради това се наложи  да бъде прекратен конкурсът в тази му част.

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет поощри Таня Мадина – заместник-окръжен прокурор на Окръжна прокуратура – Пазарджик и Иван Аврамов – прокурор в Софийска градска прокуратура, с отличие „личен почетен знак първа степен – златен“ и парична награда за проявен висок професионализъм, безупречно и образцово изпълнение на служебните задължения и високи нравствени качества.

Поради навършване на 65-годишна възраст Таня Мадина е освободена от заеманата длъжност окръжен прокурор на Окръжна прокуратура – Пазарджик и от длъжността прокурор, считано от 07.06.2022 г., а Иван Аврамов, считано от 10.06.2022 г. Освободен, поради навършване на пенсионна възраст е още Петър Мидов – прокурор в Окръжна прокуратура – Хасково, считано от 9.06.2022 г.

About De Fakto

Проверете също

Съдия Лозан Панов: Как секретни данни за евентуално престъпление на и.ф. главен прокурор Сарафов, се оказаха в подчинената му прокуратура?!

 По какви причини Инспекторатът към ВСС досега не е проверявал Софийска градска прокуратура и как …

Галина Захарова, председател на ВКС: Няма как да се оправдаваме, че не сме знаели за случващото се в съдебната система

Мрежите за влияние трябва да се разследват едновременно Работата на прокуратурата е засенчена от съмнения …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.