Последни новини
Home / Законът / Съд на ЕС потвърди ограничителните мерки на СЕ срещу руския бизнесмен Евгений Пригожин за Либия

Съд на ЕС потвърди ограничителните мерки на СЕ срещу руския бизнесмен Евгений Пригожин за Либия

Defakto.bg
Евгений Пригожин, известен като „готвачът на Путин“, защото има компания, която редовно осигурява кетъринг за събития в Кремъл.

След сериозни нарушения на правата на човека в Либия, през октомври 2020 г. Съветът на Европейския съюз прие  ограничителни мерки срещу  Евгений Викторович Пригожин, руски бизнесмен, който  поддържа тесни отношения с групата на Вагнер, участвала във военни операции в  там.   Срокът на решението е  удължено до юли 2021 г.  Тези мерки се състоят в замразяване на средствата на лицата, които доставят или предоставят подкрепа за действия, които застрашават мира, стабилността или сигурността в Либия.

Пригожин се обръща с молба  към  Общия съд на Европейския съюз да отмени тези решения, като се позовава на нарушение на задължението за мотивиране на тези решения, недопустимост на представените доказателства, невярна преценка на предоставените факти  факти, злоупотреба с власт и нарушаване на основните му права.

С решението си  Общият съд отхвърли искането и потвърди решенията на Съвета за 2020 г. 2021 г. , като в мотивите си обясни  конкретните причини, поради които жалбоподателят трябва да остане обект на въпросните ограничителни мерки.

По повод  оплакването за недопустимост на представените доказателства, Съдът намира, че доказателствената преписка, въз основа на която решенията са приети, съдържат извлечения от доклада на генералния секретар на ООН и статии в пресата от различни източници като новинарски агенции или медии, които са достъпни за обществеността. В допълнение, някои от елементите на пресата също се основават на снимки и препоръки, в допълнение към цитирането на техните източници.

Освен това, предвид контекста, досието с доказателства съдържа конкретни, точни и последователни елементи по  установяване на близките и многостранни отношения, които Пригожин поддържа с групата на Вагнер.

Експертен доклад за Либия потвърждава съществуването на групата Вагнер и нейните области на интервенция и от операции, които включват Украйна, Сирия, Либия и Централноафриканската република. От този доклад следва, че Групата на Вагнер присъства в Либия от октомври 2018 г. и първоначално е била изпратена да предостави помощ на техническо ниво за ремонт и поддръжка на бронирана техника. Докладът също така посочва, че свободно достъпна и проверяема информация относно организацията, структурата и оперативните задачи на тях силите и понесените загуби са ограничени.

По отношение на предполагаемата злоупотреба с правомощия, Съдът казва, че един акт не е опорочен от злоупотреба с власт, само ако изглежда, че е взет  за цели, различни от тези, за които въпросното правомощие е предоставено на неговия автор или с цел избягване на съдебно производство специално предвидено в Договорите за разглеждане на обстоятелствата по случая.  В този случай няма доказателства в подкрепа идеята, че процедурата, водеща до приемането на тези актове, е започната за постигане на целите различни от тези, за които е предоставена въпросната власт.

Що се отнася до твърдяното нарушение на правото на защита и правото на ефективна съдебна защита, в Съдът отбелязва, че  първоначалното решение за включване в списъците на лицата, засегнати от мерките, както и елементите от досието са били съобщени на  Пригожин, който след това е имал възможнст  да представи забележки, разгледани от борда.

Запазването на включването му в списъка  се основава на същите причини като тези за  първоначалната му регистрация в тях.

По отношение на твърдяното нарушение на правата му на собственост, както и това на свободното упражняване на дейността му професии и неговата свобода на движение, Съдът припомня, че всяка ограничителна икономическа или финансовото мярка  има по дефиниция последици, които засягат правата на собственост и свободното упражняване на дейности на лицето или образуванието, към което е насочено, като по този начин причинява вреда на последното.

Могат да бъдат направени ограничения за използването на тези права, при условие, че те действително отговарят на целите от общ интерес, преследвани от Съюза, и не не представляват, по отношение на преследваната цел, непропорционална и прекомерна намеса, която би подкопала по същество на така гарантираните права, заключава съдът.

About De Fakto

Проверете също

Мария Габриел: Не приемам държавата да бъде поделена между две коалиции за овладяване на съдебна власт и регулаторите

Меморандумът е опит за политическа търговия, прикрита зад привидни лозунги за спазване на принципи Няма …

ОС на Търговската колегия на ВКС постанови тълкувателно решение по въпроси, свързани с арбитражното споразумение

С Тълкувателно решение № 1/2023 г. от 21.02.2024 г. по Тълкувателно дело № 1/2023 г. Общото …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.