Последни новини
Home / Законът / СЮБ не подкрепя наредбата за обучение по „Право“, настоява за „свиване“ на ЮФ до 5 и лимитиран прием на студенти

СЮБ не подкрепя наредбата за обучение по „Право“, настоява за „свиване“ на ЮФ до 5 и лимитиран прием на студенти

Defakto.bg
Владислав Славов, председател на СЮБ

Защо се страхувате да направите и да предложите на МС сериозни (кардинални) промени на системата на юридическото образование, а не поредната козметика. Нима не знаете, че то е в плачевно състояние – оценката не е само наша, но и на проведените международни одити. След толкова срещи, които проведохте за обсъждане на проблемите на юридическото образование отново се игнорира мнението на „потребителите“ – ВСС, ВАдвС, правните НПО, а се съобразявате с позиции на студентите и на преподаватели от ВУЗ.

Тези въпроси поставя  Съюза на юристите в становище до министъра на правосъдието по повод обявените предложения за нови правила за  обучение по специалността „Право“.

На 26 май Mиниcтepcтвo нa пpaвocъдиeтo пyблиĸyвa зa oбщecтвeнo oбcъждaнe нoвa Нapeдбa зa eдиннитe дъpжaвни изиcĸвaния зa пpидoбивaнe нa виcшe oбpaзoвaниe пo cпeциaлнocттa „Πpaвo“ и пpoфecиoнaлнa ĸвaлифиĸaция „юpиcт.

От СЮБ изразяват недоволство, че  предложенията за повишаване качеството на юридическото образование на Съюза,  ВАдвС и други организации не намират подкрепа.  Напомнят дългогодишното си настояване за  намаляване на броя на юридическите факултети до пет и лимитирано ограничаване на  студенти по право вкл. и в частните вузове.

Според съюза Наредбата трябва изцяло да се преработи,  „за да не е поредното разочарование“. 

България е лидер и на още един световен абсурд – броят на приеманите студенти е по-малък от броя на завършващите!“, се казва в още в становището на СЮБ.

Публикуваме го изцяло:

 СТАНОВИЩЕ  НА СЮБ

по проекта на НАРЕДБА ЗА ЕДИННИТЕ ДЪРЖАВНИ ИЗИСКВАНИЯ

ЗА ПРИДОБИВАНЕ НА ВИСШЕ ОБРАЗОВАНИЕ ПО СПЕЦИАЛНОСТТА „ПРАВО“

И ПРОФЕСИОНАЛНА КВАЛИФИКАЦИЯ „ЮРИСТ“

 

                   УВАЖАЕМА ГОСПОЖО МИНИСТЪР,

                  

 

Защо се страхувате да направите и да предложите на МС сериозни (кардинални) промени на системата на юридическото образование, а не поредната козметика. Нима не знаете, че то е в плачевно състояние – оценката не е само наша, но и на проведените международни одити. След толкова срещи, които проведохте за обсъждане на проблемите на юридическото образование отново се игнорира мнението на „потребителите“ – ВСС, ВАдвС, правните НПО, а се съобразявате с позиции на студентите и на преподаватели от ВУЗ.

Всички ние, вече 30 години провеждаме съдебна реформа – от приемането на действаща конституция на Р България, която предвиди нова организация на съдебната власт и сме неудовлетворени от постигнатото, защото пропускаме най-важното, че реформата трябва да започне от  юридическото образование.

Предложенията за повишаване качеството на юридическото образование на СЮБ, ВАдвС и други организации са от много години, както до Министерство на правосъдието, така и до МС, МО и Агенцията за акредитация (последно писмо изх. №11/23.02.22 г.), но не намират подкрепа. За пореден път маркираме „брадясалите“ ни предложения:

1. Намаляване броя на юридическите факултети до пет и лимитирано намаляване приема на студенти по право вкл. и в частните вузове. Изявеният адвокат В. Брайков в лекция преди дни директно посочи, че имаме академичен капацитет за един максимум три юридически факултета (присъстваше зам.-министърът Генчев). Отново Ви напомняме, че шест от деветте юридически факултета в страната (без МВР) функционират в нарушение на Закона за висшето образование, да не говорим, че някои имат и филиали.

 

2. Идеята Ви за национален държавен изпит не променя нищо, защото се провежда самостоятелно във всеки ВУЗ. Предложението ни е за провеждане на национално ниво на единен държавен изпит при строг входящ контрол и изключваме възможността да се ползват съвременни комуникационни средства. Изпитът в две или три сесии ще се провежда на едно място с оценители съдии от КС, висши магистрати и адвокати. Бъдете сигурна, че около половината от семестриално завършилите студенти няма да се явят на този изпит, защото знаят, че нищо не знаят. Може да се помисли успеваемостта на студентите от даден факултет да се отразява на неговата акредитация.

3.Съществено значение за промяна на модела на юридическото образование е завишаване изискванията спрямо подготовката, знанията качествата, квалификацията и контрола на преподавателския състав. Основните критични бележки в международните одити на юридическото образование са именно в тази насока. Решаването му е задължение на първо място на държавата в съответствие на чл.8, ал. 2 от Закона на висшето образование.

За Ваше сведение Р България е лидер и на още един световен абсурд – броят на приеманите студенти е по-малък от броя на завършващите!

Становището на СЮБ е, че Наредбата трябва изцяло да се преработи,  за да не е поредното разочарование.

 

 

                                                        С УВАЖЕНИЕ,

                                                         ПРЕДСЕДАТЕЛ:

 

                                                                                     (ВЛ. СЛАВОВ)

About De Fakto

Проверете също

След 12 часа дискусии по Изборния кодекс в петък, заседанието приключи с обещание за дело в съда (обновена)

След 12 -часов дебат по извънредните  промени в изборното законодателство,  петъчният  парламентарен ден приключи с …

Съобщение на Инспектората към ВСС за нов образец на имуществените декларации

Инспекторатът към ВСС разпространи съобщение за утвърждаване на нов образец на имуществените декларации по чл. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.