Последни новини
Home / Законът /  ВАП проверява незаконни условия на общините за такси и цени при събиране и извозване на отпадъци

 ВАП проверява незаконни условия на общините за такси и цени при събиране и извозване на отпадъци

Defakto.bg

 

Върховна административна прокуратура (ВАП) е започнала проверка по реда на надзора за законност на норми от наредби за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги за събиране и извозване на отпадъци, приети от общинските съвети в страната, съобщи държавното обвинение.

Предмет на проверката са разпоредби от общинските наредби, в които се предвижда, че декларации за освобождаване от заплащането на такса за услугата по събиране и извозване на битови отпадъци, поради неползване на имот, се подават до определена дата – 31 октомври или 30 ноември. Според действащата към момента разпоредба на чл.71 от Закона за местните данъци и такси (ЗМДТ) декларации за освобождаване от заплащането на такса за услугата по събиране и извозване на битови отпадъци се подава до края на предходната година в общината по местонахождението на имота.

ВАП намира, че с въвеждането на по-кратък срок от законоустановения е възможно да се създадат предпоставки за неоснователно обременяване на гражданите с финансова тежест, се казва в съобщението.

В обхвата на проверката са включени и норми от общински наредби за въвеждане на изисквания, условия и критерии за освобождаване от такса за сметосъбиране и сметоизвозване, които не почиват на законово основание.

От ВАП е съобразено, че органите на местна власт не са компетентни да определят условията, при които не се дължи въпросната такса.

Такива случаи са разкрити в общини Видин, Несебър, Бобов дол, Пазарджик, Долна Митрополия, Стамболийски.

Целта на мерките на ВАП е да се елиминира неравното третиране на гражданите по отношение на дължимите от тях такси за битови отпадъци.В тази връзка към момента, въпреки началния етап на проверката, са подадени 4 протеста до административните съдилища в страната.

 

About De Fakto

Проверете също

Защитен свидетел по материали на СРП, свързани с Борислав Сарафов, е бил осветен и заплашван

Софийска районна прокуратура образува досъдебно производство за закани с убийство срещу магистрати   Един от …

Общото събрание на адвокатите реши: без пълномощни на изборите, удължена дисциплинарна давност и никакво вписване в адвокатурата без изпит

Общото събрание на адвокатите в страната приключи с решения, които засягат цялата адвокатска общност. За …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.