Последни новини
Home / Законът / Протести: Надзиратели от цялата страна напомнят, че с обещания затвори не се охраняват

Протести: Надзиратели от цялата страна напомнят, че с обещания затвори не се охраняват

Defakto.bg
Надзиратели от затвора във Варна също излязоха на протест.

Служители на затворите от цялата страна излязоха на протести – исканията на надзирателите остават непроменени от миналата година насам – увеличение с поне 25% на заплатите, повече и постоянни социални придобивки, увеличение на щата.
Независимо, че по-късно през деня техни представители се очаква да се срещнат с Министерството на правосъдието, служители от Централния софийски затвор излязоха точно в 9 часа на символичен протест.

От 13 години исканията ни са едни и същи“ , заяви  пред БНР  Емил Велков, председател на синдикалното дружество в Централния софийски затвор.

Изравняване на заплатите в сектор „Сигурност“, индексация на заплатите, съобразени с инфлацията в нашата държава, допълнително назначаване на хора в надзорния състав, в медицинския сектор и въобще в обслужващия персонал, тъй като 2015 г. бяха съкратени доста хора и се оказа, че без тях не можем да работим нормално. Водим разговори, обещават ни, но в крайна сметка нищо не се получава.  Затова исканията ни толкова години са едни и същи„, каза Велков.

Протестът на служителите от великотърновския следствен арест започна към 8 часа днес. „Чашата преля затова, че за пореден път ни лъжат с индексирането на трудовите възнаграждения, които вървят с инфлацията в страната, лошите условия на труд, материалната база също е много зле. Има недостиг на кадри, обаче няма свободни щатни места„, казва един от протестиращите. „При нас не е приятно да излизаме на протести, но вече ни се налага до краен предел„, добавя друг.

През 2017 г. надзиратели от цялата страна също протестираха заради ниски възнагреждения, условия за работа и нови щатове.

Нямаме условията къде да се храним, нямаме условията къде да почиваме, въобще много, много други работи, които не са направени за нашата работа. Може би задържаните са по-добре от нас„, коментира трети техен колега.

 Надзирателите от затвора във Враца подкрепиха протеста и  изразиха  исканията си за увеличение на възнагражденията. Като ключов проблем те подчертаха недостига на надзиратели и настояха за назначаването на още хора на тази длъжност.

Десетки служители се събраха на протест тази сутрин пред затвора в Стара Загора. Причината за недоволството са ниското възнаграждение и липсата на достатъчно персонал.

Свободните от наряд надзиратели от затвора в Бобов дол – около 40 души, две отделения, протестираха пред входа на комплекса, присъединявайки се към исканията на колегите си от страната, каза пред БНР Георги Стоянов, зам.-председател на синдиката на надзирателите в Бобов дол.

В затвора в Бобов дол присъди в момента излежават около 350 лишени от свобода. За да могат да ползват своя отпуск  и да работят нормално, надзирателите твърдят, че щатът трябва да се увеличи поне с 15 души само в Бобов дол. Протестиращите настояват за по-високо заплащане на труда и увеличение на щата.

Те припомнят,  че тяхното недоволство и исканият,  не са от сега, те са от години, но не се решават, отбелязва синдикалистът Георги Стоянов.

 Надзиратели от затвора във Варна също излязоха на протест. Председателят на синдикалната организация на служителите в затворите Павел Арнаудов казва, че протестите продължават, но нищо не се променя. Някои негови колеги пътуват между 50 и 130 км, за да стигнат до работните си места, а транспортът е на собствени разноски. В последните 4-5 години има голямо текучество, казва Арнаудов.

Надзиратели и служителите от затвора в Белене също излизат на протест. Те ще изразят недоволството си на протестно събрание в 16 часа пред портала на мястото за лишаване от свобода.

Ако не се постигне договореност между синдикатите на работещите в затворите с Министерството на правосъдието, на 12 юни в столицата ще има национален протест, казаха още служителите на затвора в Бобов дол.

В много градове в страната служители на различните синдикати в МВР днес също излязоха на протестни демонстрации, без да възпрепятстват работата на колегите си.

Целта на протеста е основно диалог, заяви Пеньо Пенев – полицейски инспектор, член на Синдикалната федерация на служителите в МВР в Силистра. Според него от години всички правителства обещават и диалог, и реформа, но диалогът остава на заден план, а „реформата куца“.

„Аз съм с почти  30 години почти,  но се налага синът ми да ми праща пари за посрещане на насъщните нужди„, заявява  полицейски инспектор Пенев.  Не става дума само за пари, смята Стоян Великов от синдикалното дружество на служба „Арести“ в Силистра.

„Имаме отпуски от 2008-а, 2009-а, 2010-а, които не са взети. 10 години най-малко все ни обещават, че ще ни се увеличи щатът. Бройката на щата, откакто съм почнал, не е променяна. Същевременно организацията на работа изисква и други хора. Все ни натоварват с нови изисквания.“

„Нямаш право да се разболееш, даже и да умреш нямаш право, защото объркваш графика„.

Заради направени оптимизации с актуализацията на бюджета се предвижда увеличение на заплатите с до 20 процента за сектор „Отбрана“, МВР и Министерския съвет, обяви по време на блиц парламентарния контрол министърът на финансите и вицепремиер Асен Василев. В бюджета има малко под 300 милиона лева, които могат да се ползват за увеличение на заплатите в публичния сектор, ако се направят оптимизации.

Източник БНР и други медии

About De Fakto

Проверете също

Съдът на ЕС уточнява статута на произволната мутагенеза in vitro от гледна точка на Директивата за ГМО

 Организмите, получени чрез прилагането in vitro на техники/методи на мутагенеза, които традиционно са били използвани …

ВКС образува тълкувателно дело за обхвата на съдебния контрол върху постановлението за прекратяване, когато престъплението се преследва по тъжба на пострадалия

         С разпореждане на председателя на Върховния касационен съд (ВКС) бе образувано Тълкувателно дело № …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.