Последни новини
Home / Законът / Шефът на Асоциацията на прокурорите получи подкрепа от съдиите по вписванията и ЦИД за член на ВСС

Шефът на Асоциацията на прокурорите получи подкрепа от съдиите по вписванията и ЦИД за член на ВСС

Defakto.bg
Владимир Николов – административен ръководител на Окръжна прокуратура – Плевен

Още две становища в подкрепа на кандидатурата на Владимир Николов – административен ръководител на Окръжна прокуратура – Плевен, за член на деветия състав на Висшия съдебен съвет, са получени във ВСС.  В подкрепа на Николов застават от Центъра за изследване на  демокрацията и от Съюза на съдиите по  вписванията.

„С оглед на професионалните качества и организационния и управленския капацитет на  г-н Николов, изразяваме нашата  подкрепа за номинацията му за изборен член на Висшия съдебен съвет от квотата на прокурорите и се надяваме кандидатурата му да бъде подкрепена и от членовете на общото собрание на прокурорите“, казват от ЦИД. „Николов притежава не само експертиза в обласпа на наказателното правосъдие, но и ръководни качества, благодарение на които Асоциацията на прокурорите се утвърди като една от водещите професионални организации на магистратите в България“, пише още в  становището.

Съдиите по вписванията връщат жеста за защитата, която им оказа Асоциацията на прокурорите, когато нашумя идеята за  преместването им от МП под шапката на МС с преходни  и заключителни разпоредби на Закона за държавния  бюджет.

В критични моменти нашето професионално съсловие е получавало подкрепа и солидарност от сдружението на прокурорската гилдия, какъвто скорошен пример е заетата от Асоциацията на прокурорите позиция по повод опита  на законодателя от януари 2022 г. чрез  ПР  на Закона за дьржавния бювет да внесе радикални и вредни промени в статута и мястото на съдиите по вписванията„, казват съдиите по вписванията.  Този случай е сред   примерите, които са ни убедили в принципността на рьководството на Асоџиацията и конкретно на нейния председател  — Владимир Николов, настоящ кандидат за член на Прокурорската колегия на ВСС, са написали те.  „Неговата  лична независимост, широта на възгледите, висок професионалвъм, колегиалност и познаване в детайли на проблемите и  на съдебната власт дават основание да подрепим с доверието си неговата кандидатура„.

По-късно подкрепата си за избор на Николов изпратиха и от  Фонд за превенция на престъпността ИГА  и от Асоциация „Деметра“ .
Осем са кандидатите прокурори за четири изборни места в новия девети ВСС. Πpoĸypopcĸaтa ĸoлeгия нa Bиcшия cъдeбeн cъвeт ce cъcтoи oт 11 члeнoвe и вĸлючвa глaвния пpoĸypop, чeтиpимa члeнoвe, избpaни пpяĸo oт пpoĸypopитe, eдин члeн, избpaн пpяĸo oт cлeдoвaтeлитe, и пeтимa члeнoвe, избpaни oт Hapoднoтo cъбpaниe. На 9 юли прокурорите  ще изберат четиримата свои  представители от прокурорската квота в новия ВСС.

About De Fakto

Проверете също

Мария Габриел: Не приемам държавата да бъде поделена между две коалиции за овладяване на съдебна власт и регулаторите

Меморандумът е опит за политическа търговия, прикрита зад привидни лозунги за спазване на принципи Няма …

ОС на Търговската колегия на ВКС постанови тълкувателно решение по въпроси, свързани с арбитражното споразумение

С Тълкувателно решение № 1/2023 г. от 21.02.2024 г. по Тълкувателно дело № 1/2023 г. Общото …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.