Последни новини
Home / Законът / Брендо няма да изтърпява присъдите си у нас, потвърди Апелативният съд

Брендо няма да изтърпява присъдите си у нас, потвърди Апелативният съд

Defakto.bg
Апелативният съд в София потвърди изцяло разпореждането на Софийския градски съд, с което е отхвърлено искането на Евелин Банев-Брендо да изтърпява в България ефективните присъди,  които са му наложени от съдилищата в Италия (20 г.)и Румъния (10 г.) за наркотрафик.
Апелативните магистрати посочват, че искането на Банев да излежава присъдите си тук може да се разглежда само ако той се намира на територията на страна-членка на ЕС, тъй като е свързано с налагане на ефективни присъди в рамките на тези страни.
Според официалните данни, Банев се укрива след произнесената у нас 6-годишна ефективна присъда спрямо него. В тази връзка през 2018 г. той е бил обявен за общодържавно издирване, а впоследствие спрямо него е издадена Европейска заповед за арест. Обявен е с Червена бюлетина и за международно издирване и временно задържане с цел екстрадиция за Република България в случай, че се открие на територията на която и да е държава – членка на МОКП Интерпол. Междувременно осъденият е бил установен в Република Украйна. Той е бил задържан там от 08.09.2021г. до 21.09.2021г., когато е бил освободен с решение на съда с оглед придобито от него междувременно украинско гражданство. След това местонахождението му е неизвестно.
От така събраните данни апелативните магистрати правят извод, че Банев не се намира на територията на Р. България, още повече че при първото негово легално влизане на територията на България, следва да е задържан фактически и отведен на място за изтърпяване на наказанието „лишаване от свобода“ по влязлата в сила присъда на Софийския градски съд.
По тези причини молбата на лицето е недопустима, а производството по нея се прекратява.
Определението на САС е окончателно и на подлежи на обжалване и протест.

About De Fakto

Проверете също

След 12 часа дискусии по Изборния кодекс в петък, заседанието приключи с обещание за дело в съда (обновена)

След 12 -часов дебат по извънредните  промени в изборното законодателство,  петъчният  парламентарен ден приключи с …

Съобщение на Инспектората към ВСС за нов образец на имуществените декларации

Инспекторатът към ВСС разпространи съобщение за утвърждаване на нов образец на имуществените декларации по чл. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.