Последни новини
Home / Законът / Делегация на Албанския съдебен инспекторат проведе работно съвещание с членове на ВСС

Делегация на Албанския съдебен инспекторат проведе работно съвещание с членове на ВСС

Defakto.bg
Боян Магдалинчев е обяснил на албанската делегация структурата, статута и състава на Висшия съдебен съвет. Той даде пояснение, че през 2015 г. е реализирана конституционна реформа, с която Съвета е разделен на две колегии. На снимката представляващия ВСС Магдалинчев с главния съдебен инспектор на Албанския инспекторат Артур Метани.

По инициатива на Инспектората към Висшия съдебен съвет, главният съдебен инспектор на Република Албания  Артур Метани и албанска делегация проведоха работно посещение във Висшия съдебен съвет, съобщиха оттам.

На срещата от албанска страна са присъствали  Агим Гюлбегю и Исида Кока – съветници, Линдита Зигури и г-н Юлиан Зоня – инспектори (магистрати),  Алма Тафани и Саимир Ходжа – инспектори, от българдска –  Теодора Точкова – главен инспектор на Инспектората към Висшия съдебен съвет и Анита Михайлова – международен експерт.  От страна на Висшия съдебен съвет участие са  взели  Боян Магдалинчев – представляващ Висшия съдебен съвет,  Калина Чапкънова и  Светлана Бошнакова – членове на Прокурорската колегия.

На работната среща са обменени опит и добри практики, свързани с процедурите за проверка на сигнали и установяване на дисциплинарни нарушения и иницииране на дисциплинарни производства срещу съдии, прокурори и следователи. Обсъдени са и комплекснити планови и тематични проверки, извършвани в органите на съдебната власт.

Участниците са коментирали също обмена на информация за правните системи и законодателството на България и Албания в областта на дисциплинарните производства срещу магистрати, мерките за въздействие на Инспекторатите с идея за подобряване работата на двете съдебни системи, както и обмяната на общи правни въпроси, свързани с правомощията на тези органи в двете държави.

За  разлика от Инспектората към Висшия съдебен съвет в България, главният съдебен инспектор на Албания е едноличен орган и неговите компетентности, съгласно конституционните промени през 2016 година, са в три основни насоки – извършване на дисциплинарни разследвания срещу магистрати, тематични проверки и институционални проверки на органите на съдебна власт. Макар с малки разлики, двете системи са по-скоро близки и нямат кардинални отлики е общият извод от срещата.

Тя е в резултат на подписаното Споразумение за сътрудничество между ИВСС и главния съдебен инспектор на Република Албания през 2021 г.

Посещението на албанската делегация продължава до 10 юни 2022 г.

 

About De Fakto

Проверете също

След 12 часа дискусии по Изборния кодекс в петък, заседанието приключи с обещание за дело в съда (обновена)

След 12 -часов дебат по извънредните  промени в изборното законодателство,  петъчният  парламентарен ден приключи с …

Съобщение на Инспектората към ВСС за нов образец на имуществените декларации

Инспекторатът към ВСС разпространи съобщение за утвърждаване на нов образец на имуществените декларации по чл. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.