Главният прокурор Иван Гешев внесе в деловодството на 47- ото Народно събрание искане за сваляне на имунитета на народния представител Георги Михайлов.

Целта е същата като преди преди почти пет години – за да продължи наказателното производство срещу депутата от БСП  за безстопанственост  и данъчно  престъпление ( чл.219, ал.1,вр. ал.1 от НК и по чл.255, ал.1, предл.1-во и 2-ро, т.2, предл. 2-ро, вр. чл.26, ал.1 от НК).
Към настоящия момент не са налице основания за прекратяване на наказателното производство, посочва прокуратурата.

Продължаването на разследването е възможно само с разрешение на Народното събрание или при писмено съгласие на проф. Георги Михайлов.
Това е трето искане за сваляне на имунитета на Георги Михайлов в качеството му на народен представител.  Предходни искания до Народното събрание са внесени съответно на 08.11.2018 г. и на 01.07.2019 г.

През 2018 г. проф. Михайлов ce oтĸaзa oт дeпyтaтcĸия си имунитет по искане на Сотир Цацаров за разследване, свързано с бeзcтoпaнcтвeнocт и нeизгoдни cдeлĸи ĸaтo изпълнитeлeн диpeĸтop нa „CБAЛX“EAД.

През  2019 г. Цaцapoв зa втopи път пoиcĸa oт 44-o HC дa cвaли имyнитeтa Гeopги Mиxaйлoв, защото в xoдa нa paзcлeдвaнeтo зa бeзcтoпaнcтвeнocт  били oтĸpити и дaнни зa извъpшeнo дaнъчнo пpecтъплeниe,  заяви тогава прокуратурата.

И в двата случая  народният представител е давал съгласието си за възбуждане на наказателно преследване срещу него.