Последни новини
Home / Законът / Гешев пита какво да се прави със СРС-тата, след закриване на спецпрокуратурата, Съдийската колегия спря преназначенията

Гешев пита какво да се прави със СРС-тата, след закриване на спецпрокуратурата, Съдийската колегия спря преназначенията

Defakto.bg

Главният прокурор Иван Гешев  оповести  очаквани проблеми пред спецпрокурорите след закриването им,  а  атакуваното от него закриване специализираните структури пред КС,  успешно спря преназначенията на спецмагистратите.

Към кой съд трябва да бъде насочена информацията от специални разузнавателни средства (СРС) по дела на специализираните прокуратури, след като те бъдат закрити? Кой съд трябва да даде разрешение за унищожаване на информацията от тях и кой трябва да бъде уведомен при прекратяване на използването на СРС?   

По тези въпроси Гешев е поискал становище от Националното бюро за контрол на специалните разузнавателни средства и от парламента във връзка с процедурите за съхраняване и унищожаване на информация, получена чрез СРС след закриване на Специализираната и Апелативната специализирана прокуратури, съобщава държавното обвинение.  

Промените предвиждат закриване на специализираните прокуратури, считано от 27.07.2022 г.  От тази дата прокурорите от Специализирана прокуратура имат 7-дневен срок да изпратят  неприключилите наказателни производства по компетентност на други прокуратури, включително и  информация за прилаганите към момента на закриването СРС, казва Гешев.

Преназначаването на магистратите влиза в сила също от 27.07.2022 г. и те вече няма да имат качеството на прокурори в специализираните прокуратури, респективно наблюдаващи прокурори по конкретни дела.  Така се поставя под въпрос самото изпълнение на закона за всяко конкретно наказателно производство, вкл. за делата, по които са прилагани или се прилагат СРС, тъй като магистратите вече няма да имат правомощия да работят по тях, пише гл. прокурор.

Казва че, остават нерешени и въпроси, свързани с унищожаване на информацията, събрана съгласно Закона за специалните разузнавателни средства (ЗСРС), и изпращането на финален доклад до съда.  При  преустановяване прилагането на СРС наблюдаващият прокурор е длъжен незабавно да  уведоми съда, дал разрешението за прилагането им, а за да унищожи  информацията, събрана в хода на прилагането на СРС, е необходимо да получи в 10-дневен срок разпореждане за унищожаване. В едномесечен срок след прекратяване прилагането на СРС прокурорът трябва да предаде доклад на съдията, разрешил специалните разузнавателни средства.

Имайки предвид, че с измененията на Закона за съдебната власт се закрива и Специализираният наказателен съд, възниква въпросът към кой съд следва да бъдат насочени тези документи – Софийски градски съд или друг компетентен първоинстанционен съд, пред който ще се разглежда делото.  Липсата на механизми за решаване на поставените проблеми, ще доведе до забавяне и нарушение на закона, както и че възниква риск в бъдеще да бъде възприето, че разпорежданията за унищожаване на събраната чрез прилагане на СРС информация, която няма да се използва за изготвяне на веществени доказателствени средства, са издадени от некомпетентен орган, се казва в становището.

На 26 май т.г. члeнoвe нa Bиcшия cъдeбeн cъвeт и шефове на  oĸpъжни и aпeлaтивни пpoĸypaтypи пpизoвaxa зa cпeшни пpoмeни  в Зaĸoнa зa cъдeбнaтa влacт.  Toвa cтaнa нa зaceдaниe нa Πлeнyмa нa BCC  в диcĸycия, нa ĸoятo   шeфoвeтe нa cпeцпpaвocъдиeтo пocoчиxa тези и други пpoблeми, cвъpзaни cъc зaĸpивaнeтo нa cтpyĸтypитe, пpaвoпpиeмcтвoтo пo дeлaтa, cpoĸoвeтe в ĸoитo тoвa тpябвa дa cтaнe.

Поставен бе и въпросът,  ако BCC cпpe пpeнaзнaчaвaниятa в зaĸoнoвия 3- мeceчeн cpoĸ дo пpoизнacянeтo нa KC, a тoй нe peши дeлoтo дo 28 юли, ĸpaйнaтa дaтa зa зaĸpивaнe нa cпeцпpaвocъдиeтo, ĸaĸвo cтaвa cъc cпeцмaгиcтpитe, ĸaĸъв щe e тexния cтaтyт, зaплaти, ĸpeдити и др.

Отляво надясно: Георги Чолаков, Боян Магдалинчев, Атанаска Дишева
Междувременно Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет  откри процедура по преназначаването на магистратите от Специализирания наказателен съд и Апелативния специализиран наказателен съд и след това спря производството до произнасянето на Конституционния съд (КС).

За причина послужи искането на Гешев  до  КС , в което той оспори разпоредби от Закона за съдебната власт (ЗСВ), с които бе закрито спецправосъдието, а съдът допусна за разглеждане искането му.  Магистратите от закритите структури по закон трябва да бъдат преназначени  на квотен принцип в равни по съдилища и прокуратури.

Според закона Съдийската колегия има 30-дневен срок, за да разкрие длъжности в съдилищата, съответни на закритите СНС и АСНС, на които да преназначи спецмагистратите.  Този срок изтича на 9 юни.

Очаквано мнозинството в СК се позова на  чл. 54, ал. 1 , т. 4 от Административнопроцесуалния кодекс, в който е посочено, че административният орган спира производството, когато Конституционният съд е допуснал до разглеждане по същество искането за обявяване на противоконституционност на нормите от едни закон или самия закон.

 

About De Fakto

Проверете също

Съдия Лозан Панов: Как секретни данни за евентуално престъпление на и.ф. главен прокурор Сарафов, се оказаха в подчинената му прокуратура?!

 По какви причини Инспекторатът към ВСС досега не е проверявал Софийска градска прокуратура и как …

Галина Захарова, председател на ВКС: Няма как да се оправдаваме, че не сме знаели за случващото се в съдебната система

Мрежите за влияние трябва да се разследват едновременно Работата на прокуратурата е засенчена от съмнения …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.