Последни новини
Home / Законът / ВАС се присъедини към становищата за противоконституционност на намаления бюджет на прокуратурата

ВАС се присъедини към становищата за противоконституционност на намаления бюджет на прокуратурата

Defakto.bg

Пленумът на ВАС смята, че искането на главния прокурор против намаления с 20 млн. лв. бюджет на прокуратурата,  е основателно.  Това се вижда от становище на върховните съдии до КС по дело № 5, образувано по искане на Иван Гешев, който смята, че  решението на парламента засята независимостта на съдебната власт и приетата разпоредба трябва да бъде обявена за противоконституционна.

Конституционният законодател е приел, че самостоятелният бюджет на на съдебната власт е важна гаранция за нейната независимост, като извежда това правило в самостоятелна алинея трета на чл. 117.  Последователна е практиката на Конституционния съд, че нарушаването на тези разпоредби е основание за противоконституционност.  Съдебната власт трябва да има достатъчно средства за функционирането си, за да е независима. В този смисъл са решенията на Конституционния съд по к. д. 8/2007 г. и к. д. 5/2007 г.“, посочват в становището си върховните административни съдии.

Законодателното решение за намаляване на внесения от Висшия съдебен съвет проектобюджет на съдебната власт, в частта за прокуратурата, е  направено от група народни представители преди второ четене на законопроекта за държавен бюджет, в  нарушение на законоустановената процедура по Закона за съдебната власт (ред. ДВ, бр. 28/2016 г.), казват съдиите.  Допълват, че това е станало с  мотиви, които не обосновават предложението. „Висшият съдебен е единственият орган, който има правото да предложи проект за бюджета на съдебната власт и Министерският съвет няма право да коригира това предложение, а само да го внесе„, посочват те.

Напомнят практиката на Конституционния съд, че противоречие на Конституцията е „както лишаването изцяло на държавен орган от материални средства за осъществяване на   функциите му, така и неосигуряване на достатъчно средства за нормалното функциониране на органа“. (Решение № 4 от 15.04.2003 г. по к. д. №2/2003 г.). „Именно втората хипотеза е налице в случая, като предвид обстоятелството, че бюджетът на съдебната власт е единен, намаляването на субсидията за прокуратурата рефлектира негативно върху цялата съдебна власт“.

Правосъдието е гарант на правовата държава. Недофинансирането на орган на съдебната власт нарушава чл. 4, ал. 1 от Конституцията.
По изложените съображения Пленумът на Върховния административен съд намира, че сезиращото искане на главния прокурор на Република България е основателно и оспорената разпоредба следва да бъде обявена за противоконституционна, отбелязват в заключение върховните съдии.

До момента в подкрепа на искането на главния прокурор до КС становища са изразили  от  ВКС, ВСС, Българската асоциацията на съдиите и Асоциацията на прокурорите. В правните си мнения проф.д-р Христина Балабанова и  проф. д-р Иван Г. Стоянов също излагат  съображения за противоконоституционност, като намират, че решението е взето в нарушение на цялостната бюджетна процедура по приемане на съдебния бюджет.  Отхвълени са като неубедителни и  мотивите, че намалените средствата в бюджета на Прокуратурата са заради  „необходимостта от спешно й реформиране и преструктуриране.“

Против искането на главния прокурор са становищата на  МС, Министерство на финансите и на Министрество на правосъдието.

 

About De Fakto

Проверете също

Ивайла Бакалова към депутатите: Мартин Нотариуса съществуват заради болната ни съдебна система, не пропускайте кръга на Петьо Еврото, той е по-силен

Сменете си адвоката,  с Лулчева няма как да се получат нещата, препоръчва Нотариуса на Ивайла …

Защо АС – София потвърди отказа на СГС да пусне предсрочно на свобода един от убийците на студента Стоян Балтов

  Апелативен съд София потвърди отказа на СГС  за предсрочно освобождаване от затвора на  Александър …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.