Последни новини
Home / Без категория / Защита на околната среда чрез наказателно право, обсъждат министрите на правосъдието на ЕС на съвета в Люксембург    

Защита на околната среда чрез наказателно право, обсъждат министрите на правосъдието на ЕС на съвета в Люксембург    

Defakto.bg

 Наказателноправният отговор на престъпленията срещу околната среда е от ключово значение в контекста на климатичните проблеми, рисковете от глобалното затопляне и влошаване на условията на живот. Това заяви министърът на правосъдието Надежда Йорданова по време на заседанието на Съвет „Правосъдие и вътрешни работи“, част „Правосъдие“ днес в Люксембург.

Тя допълни, че България подкрепя частичния общ подход на Съвета по новата директива за защита на околната среда чрез наказателно право. “Това засяга всеки един от нас – това са престъпления, които вредят на въздуха, който дишаме, земята, по която ходим, водата, която пием. Засяга и икономиката, и много бизнеси”, каза Йорданова.  Важна стъпка напред е приемането на основните състави на престъпленията, както и договарянето на пропорционални санкции съобразно тежестта на престъпните посегателства срещу обектите на защита в новата Директива. Нужно е да се постигне и съгласие при хармонизиране на санкциите  на юридическите лица.

Съветът прие още частичен общ подход по Директивата, както и съответните Регламенти, уреждащи антитерористичния регистър и работата на съвместните екипи за разследване при координацията на Евроюст.

Министърът Йорданова проведе среща по-късно днес и с  председателя на Съда на ЕС Куун Ленартс.

 

 

About De Fakto

Проверете също

Асоциацията на прокурорите в България отбеляза с прочуствени слова 25 години от създаването си

  В Съдебната палата в София се проведе тържествена конференция по повод 25 години от …

ВКС потвърди решение за контрабанда на хероин в особено големи размери през ГКПП „Капитан Андреево“

ВКС потвърди решението на Апелативен съд – Пловдив по делото срещу Вахид Х. и Мохаммадали …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.