Последни новини
Home / Законът / И Прокурорската колегия спря преназначенията на спецпрокурори заради делото на Гешев пред КС

И Прокурорската колегия спря преназначенията на спецпрокурори заради делото на Гешев пред КС

Defakto.bg

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет откри производство  за разкриване на длъжности на прокурори в прокуратури, съответни на закриваните в Специализираната прокуратура и Апелативната специализирана прокуратура, и за преназначаване на прокурорите от Специализираната прокуратура и Апелативната специализирана прокуратура.  И веднага  спря административното производство, до произнасяне на Конституционния съд с решение по конституционно дело № 9/2022 г.

Същото решение колегията взе и по отношение на следователите от Следствения отдел на Специализираната прокуратура. Решенията подлежат на обжлаване пред Върховния административен съд в 14-дневен срок от съобщаването им.

Актът на колегията е заради допуснатото от Конституционния съд дело по искане на главния прокурор, който поиска обявяване на противоконституционност на разпоредби от ЗСВ, с които бе закрито спецправосъдието. Според  чл. 54, ал. 1, т. 4 от АПК, административният орган спира производството, когато Конституционният съд е допуснал разглеждането по същество на искане, с което се оспорва конституционосъобразността на приложим закон.

Със същите аргументи на 7 юни  Cъдийcĸaтa ĸoлeгия нa Bиcшия cъдeбeн cъвeт също  oтĸpи пpoцeдypa пo пpeнaзнaчaвaнeтo нa съдиите  Cпeциaлизиpaния нaĸaзaтeлeн cъд и Aпeлaтивния cпeциaлизиpaн нaĸaзaтeлeн cъд и cлeд тoвa cпpя пpoизвoдcтвoтo дo пpoизнacянeтo нa Koнcтитyциoнния cъд (KC). На заседанието Атанаска Дишева се противопостави на спирането с мотива, че ако СК на ВСС не започне процедура по преназначаване, ще създаде проблеми с осъществяването на правораздавателната дейност. „Категорично ще бъде осуетено безпроблемното осъществяване на правораздаването, особено с делата, които са започнати от съдии, чието преназначаване е поставено за разглеждане. Датата 28 юли ще настъпи, датата, на която специализираните съдилища престават да съществуват, сроковете текат. Ние трябва да имаме готови решения за преназначаването на съдиите. В случай, че КС отмени всички или част от оспорените текстове, ще имаме възможност да процедираме и няма да има опасност за делата и съдиите“, каза Дишева, но остана в малцинство.

About De Fakto

Проверете също

Владислав Славов, шеф на СЮБ: Проектът за промени в Конституцията е като писания от Данаил Кирилов – непрофесионален

Остри критики към проекта за промяна в Конституцията на ГЕРБ- СДС, ПП – ДБ и …

12 години затвор за изнасилване и отвличане на жена в условия на опасен рецидив

Пеньо Мангъров ще изтърпява наказание „лишаване от свобода“ за срок от 12 г. за отвличане и …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

1 × 3 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.