Последни новини
Home / Законът / Юристите: Без официални оставки на министрите от ИТН ремонт на кабинета не може да има

Юристите: Без официални оставки на министрите от ИТН ремонт на кабинета не може да има

Defakto.bg
Проф. Пламен Киров

„Без министерски оставки няма как да се тръгне към ремонт на кабинета. Министрите участват в лично качество, те са избрани от НС, няма значение коя политическа партия ги е предложила“.

Така проф. Пламен Киров коментира пред БНТ  възможните хипотези за управление на страната след като Слави Трифонов оттегли министрите на ИТН от участие в кабинета „Петков“.

В конституцията е записано (чл. 84), че само по инициатива на Министерския съвет (по предложение на премиера) могат да бъдат предлагани на Народното събрание промени в правителството. Тоест, четиримата министри на Слави Трифонов Тоест Теодора Генчовска, на външните работи, Александър Николов, на енергетиката, Гроздан Караджов, на регионалното развитие и Радостин Василев, на спорта, не могат сами да внесат оставките си в Народното събрание.  Те трябва да ги  депозират официално пред премиера, а той да ги  внесе в парламента за гласуване.

Доц. Наталия Киселова

Конституцията не предвижда срок, в който министър председателят е длъжен да внесе подадените оставки. Конституционалистът доц. Наталия Киселова напомня, че  през 1996 г. министър-председателят Жан Виденов е внесъл оставката на министъра на външните си работи Георги Пирински четири месеца след като я е подал.

Ако парламентът откаже да гласува нови кандидатури за министри, това означава лакмус за опозицията, която веднага ще внесе вот на недоверие, смята професор Киров.

Няма ограничения в Конституцията за това колко пъти могат да бъдат предложени министри, но когато веднъж един премиер предложи и парламентът откаже да му гласува кандидатурите за министри, това навсякъде в страните с парламентарно управление означава подаване на оставка„, заяви той.

Това обаче не означава непременно светкавични предсрочни избори, отбеляза професорът.  В подобна ситуация се задава парламентарната въртележка на чл. 99 от Констититуцията, при която президентът трябва да започне консултации с парламентарно представвените политически сили и  да възложи  проучвателен мандат за  ново на първата  политическа сила след последните избори –  „Продължаваме промяната“.  Ако тя се провали,  Радев ще  връчи на ГЕРБ-СДС,  третият път  държавният глава избира на коя партия да го възложи.

Ако се преструктурира политическото пространство и се формира нова коалиция, би могъл същият парламент да излъчи ново правителство, като отново първият мандат ще бъде представен на първата политическа сила„, посочи професорът.

Той коментира и правителство на  малцинството, обявено от Кирил Петков. „Дори ПП, БСП и ДБ удържат коалицията, те няма да имат стабилна политическа подкрепа и ще разчитат на плаващи мнозинства“, каза професорът.  „Правителство на малцинството може да продължи само ако вкара една нова политическа и законодателна програма, които да бъдат подкрепени от парламента. Проблемът на настоящата коалиция е, че нито политическа програма беше внесена в НС, нито пък законодателна. Погледнете колко законопроекта са преминали през парламента и колко закона са приети„, заяви конституционалистът.

Въпросът е има ли смисъл за Петков да бави подадените оставки и ако го направи, колко ще буксува работата на ключови министерства. Забавянето обаче  може да спечели време за договаряне на подкрепа за различни цели включително от различни групи в парламента, което на  този етап изглежда несигурно.

Според  доц. Киселова конституцията не задължава премиера да внесе в парламента всички оставки наведнъж. Тоест, възможно е да бъдат освободени поетапно министрите на „Има такъв народ“, като аргументът да е, че за даден пост вече има човек, а за другите търсенето продължава, заяви тя пред Дневник.

Ключовото е и дали Министерският съвет ще внесе проекторешение за едновременно гласуване на освобождаването на министрите и на назначаването на новите. Това е важно, защото иначе новото мнозинство – „Има такъв народ“ с досегашната опозиция – може да одобри оставките, но не и новите предложения. Но дори и в тази хипотеза Конституцията предвижда, че министрите в оставка продължават да управляват до избирането на нови, обясни  Киселова. Въпросът е има ли смисъл за Петков да бави подадените оставки и ако го направи, колко ще буксува работата на ключови министерства.

От друга страна забавянето   може да спечели време за договаряне на подкрепа за различни цели включително от различни групи в парламента, което на  този етап изглежда несигурно.   Парламентът гласува непосредствено едно след друго освобождаване и назначаване.

Ива Митева

Според Ива Митева от  „Има такъв народ”  пред Нова тв предсрочни избори не са нужни, дори са опасни в този момент.  Митева даде знак, че е дошло време на парламентараната рулетка по  чл. 99 и ако мандатът отиде в ИТН, партията  „трябва да се опита да се състави нов кабинет“.

В случай, че се завърти рулетката с мандатите, тя  уточни, че ИТН няма да подкрепи правителство на „Продължаваме Промяната”.  „Ще търсим правителство на широкото съгласие. Втори мандат на ГЕРБ няма да подкрепим”, обясни тя.

„Ако искахме този премиер да остане, нямаше да изтеглим министрите си, каза тя. Имаме проблем в самото управление – с премиера и с вицепремиера. Затова изтегляме министрите си. Омръзна ни на коалиционните съвети да не се случва нищо”, отбеляза тя.   „Друг мандат с ПП не смятам, че бихме подкрепили. Ако мандатът стигне до нас, ще опитаме“.

Според  скептиците – правителството се разпада след актуализацията на бюджета в края на юни, през юли следва въртележката с мандатите по чл.99, следват и поетапни неуспехи на политическите партии в НС да съставят кабинет, служебно правителство от август и избори края на октомври.

About De Fakto

Проверете също

След 12 часа дискусии по Изборния кодекс в петък, заседанието приключи с обещание за дело в съда (обновена)

След 12 -часов дебат по извънредните  промени в изборното законодателство,  петъчният  парламентарен ден приключи с …

Съобщение на Инспектората към ВСС за нов образец на имуществените декларации

Инспекторатът към ВСС разпространи съобщение за утвърждаване на нов образец на имуществените декларации по чл. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.