Последни новини
Home / Законът / По 80 производства работят българските делегирани прокурори в Люксембург

По 80 производства работят българските делегирани прокурори в Люксембург

Defakto.bg

Министър Надежда Йорданова се срещна с Лаура Кьовеши

Министърът на правосъдието Надежда Йорданова е  обсъдила с европейския прокурор Лаура Кьовеши промените в Закона за съдебната власт във връзка с подобряване на условията за работа на Европейските делегирани прокурори в България и осигуряване на финансова самостоятелност на Службата.

На двустранната среща, проведена  в Люксембург,  като положителна стъпка е оценено разширяването на кръга на органите (прокурори от всички нива), които да правят предложения за прехвърляне на дела от компетентност на европейската прокуратура.

По 80 производства работят в момента деветимата български европейски делегирани прокурори. За да бъдат разтоварени те, се обмисля изборът на още, стана ясно след срещата на  Надежда Йорданова и европейския главен прокурор Лаура Кьовеши. Коментирана е и необходимостта от провеждане на избор за още български делегирани прокурори.

Обсъдени са също  въпроси за  ефективното прилагане на Регламента за европейската прокуратура и евентуални бъдещи промени в Европейската правна рамка.

Лаура Кьовеши изрази задоволство от предприетите от българската страна стъпки и очакване те скоро да намерят решение с приемане на законодателството от  Народното събрание.

По време на посещението си в Люксембург министър Йорданова разговаря и с председателя на Съда на ЕС Куун Ленартс. Двамат са обсъдили  въпроси, свързани с делата по преюдициални запитвания и ролята на юриспруденцията на Съда.

Министър Йорданова е запознала Куун Ленартс с реформата в България на програмата за юридическо образование на висшите учебни заведения по отношение задълбочаване на  познанията по Европейско право и практиката на Съда на ЕС.

 

About De Fakto

Проверете също

С две особени мнения Конституционният съд отхвърли искане на състав на ВАС срещу oтнетия лиценз на „Делта гард“

Конституционният съд отхвърли искането на тричленен състав на Върховния административен съд за установяване на противоконституционност …

ССБ уточнява: Пленумът на ВСС може да бъде заменен от извънредно Общо събрание на Съдебния и Прокурорския съвет

В допълнително становище на Управителния съвет на Съюза на съдиите в България  по законопроекта за …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

fourteen + 8 =

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.