Последни новини
Home / Законът / По 80 производства работят българските делегирани прокурори в Люксембург

По 80 производства работят българските делегирани прокурори в Люксембург

Defakto.bg

Министър Надежда Йорданова се срещна с Лаура Кьовеши

Министърът на правосъдието Надежда Йорданова е  обсъдила с европейския прокурор Лаура Кьовеши промените в Закона за съдебната власт във връзка с подобряване на условията за работа на Европейските делегирани прокурори в България и осигуряване на финансова самостоятелност на Службата.

На двустранната среща, проведена  в Люксембург,  като положителна стъпка е оценено разширяването на кръга на органите (прокурори от всички нива), които да правят предложения за прехвърляне на дела от компетентност на европейската прокуратура.

По 80 производства работят в момента деветимата български европейски делегирани прокурори. За да бъдат разтоварени те, се обмисля изборът на още, стана ясно след срещата на  Надежда Йорданова и европейския главен прокурор Лаура Кьовеши. Коментирана е и необходимостта от провеждане на избор за още български делегирани прокурори.

Обсъдени са също  въпроси за  ефективното прилагане на Регламента за европейската прокуратура и евентуални бъдещи промени в Европейската правна рамка.

Лаура Кьовеши изрази задоволство от предприетите от българската страна стъпки и очакване те скоро да намерят решение с приемане на законодателството от  Народното събрание.

По време на посещението си в Люксембург министър Йорданова разговаря и с председателя на Съда на ЕС Куун Ленартс. Двамат са обсъдили  въпроси, свързани с делата по преюдициални запитвания и ролята на юриспруденцията на Съда.

Министър Йорданова е запознала Куун Ленартс с реформата в България на програмата за юридическо образование на висшите учебни заведения по отношение задълбочаване на  познанията по Европейско право и практиката на Съда на ЕС.

 

About De Fakto

Проверете също

След 12 часа дискусии по Изборния кодекс в петък, заседанието приключи с обещание за дело в съда (обновена)

След 12 -часов дебат по извънредните  промени в изборното законодателство,  петъчният  парламентарен ден приключи с …

Съобщение на Инспектората към ВСС за нов образец на имуществените декларации

Инспекторатът към ВСС разпространи съобщение за утвърждаване на нов образец на имуществените декларации по чл. …

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.